GoedemorgenKinderboek

Rupsje Nooitgenoeg wordt vijftig en is nog steeds immens populair. Waar zit 'm het succes in?

Waarom werd het boek over een simpel rupsje met honger een everseller? Beeld colourbox
Waarom werd het boek over een simpel rupsje met honger een everseller?Beeld colourbox

Hoe vier je de verjaardag van Rupsje Nooitgenoeg in stijl? Zoals een Rupsje-fan op Twitter deed natuurlijk: met een stuk chocoladetaart, een ijsje, een zure bom, een plak kaas, een stuk salami, een lolly, een stuk kersenvlaai, een worstje, een cakeje en een stuk meloen.

Iris Ludeker

Dat is immers het feestmaal dat Rupsje zelf verorbert – nadat hij zich eerst braaf door een appel, twee peren, drie pruimen, vier aardbeien en vijf sinaasappels heeft gegeten.

Het is deze maand vijftig jaar geleden dat de everseller van Eric Carle, over het rupsje met de enorme honger dat zich uiteindelijk ontpopt tot vlinder, voor het eerst werd uitgebracht in het Engels. Dat kostte destijds nog heel wat moeite. Carle, geboren in New York uit Duitse immigranten, kreeg geen Amerikaanse uitgever zo ver om de apart vormgegeven pagina’s (die niet allemaal even groot waren, en gaten hadden) tot boek te maken.

Boek van hoop

Het was uiteindelijke een Japanse uitgever die er wel iets in zag. En terecht zo bleek. Van het boek (met slechts iets meer dan tweehonderd woorden tekst) zijn inmiddels vijftig miljoen exemplaren verkocht. Elke vijftien seconden gaat er ergens op de wereld eentje over de toonbank.

Waar dat enorme succes ’m in zit? Deskundigen in jeugdliteratuur wijzen op de gelaagdheid van het verhaal. Niet alleen leren kinderen iets over rupsen en vlinders, ook de dagen van de week komen langs en er wordt tot vijf (sinaasappels) geteld. Het is bovendien een verhaal over transformatie, over verandering.

Carle zelf, 89 inmiddels, heeft zich ook lang afgevraagd wat juist dit boek zo populair maakte, vertelde hij de BBC. “Ik ben ervan overtuigd geraakt dat het een boek van hoop is. Het is dat gevoel van hoop dat lezers van alle leeftijden aanspreekt.”

Lees ook:

Bart Moeyaert zoekt het donkere, lastige in het kind: ‘Licht verteerbare boeken zijn er al genoeg’

Kinderboekenschrijver Bart Moeyaert oogstte afgelopen week de literaire hoofdprijs: de Astrid Lindgren Memorial Award. Een opsteker voor zijn compromisloze werk, waarin veel tussen de regels gebeurt.

Héél langzaam verovert het Rupsje Nederland

Wie kent ‘Rupsje Nooitgenoeg’ niet?Op een warme zondagmorgen komt hij uit zijn eitje gekropen. Elke dag eet hij zijn buikje vol. Op maandag vreet hij zich dwars door een appel heen, op dinsdag door twee peren, op woensdag door drie pruimen, op donderdag door vier aardbeien en op vrijdag door vijf sinaasappels.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden