Rupert Murdoch tracht The Sun te paaien met zondagseditie

De Britse krant The Sun, zwaar aangeslagen door afluister- en omkoopschandalen, krijgt een zondagseditie. Met die belofte probeerde de krantenmagnaat Rupert Murdoch gisteren tijdens een bezoek in Londen de redacteuren gerust te stellen.

Murdoch verzekerde hen niet te denken aan opheffen van The Sun, iets wat wel gebeurde met News of the World. Die krant werd als eerste betrapt op het afluisteren van voicemails en het omkopen van politiemensen in de jacht op primeurs. The Sun heeft zijn 'onwrikbare steun', en is 'een deel van hemzelf', verzekerde Murdoch. Hij draaide de schorsing terug van verslaggevers die waren gearresteerd, en beloofde hun advocaten te zullen betalen.

Bij The Sun ontstond onrust na die arrestaties. De indruk bestond dat een commissie die Murdoch had ingesteld om schoon schip te maken, te gemakkelijk misstappen van journalisten aan de politie doorgaf. Daarnaast zou de commissie ook gegevens over vertrouwelijke bronnen hebben doorgebriefd, een onvergeeflijke zonde in een krantenbedrijf.

Het werk van die commissie gaat in ieder geval gewoon door, vertelde Murdoch in een e-mail aan alle werknemers. "Illegale activiteiten kunnen en worden niet getolereerd."

Murdoch wil zich enkele weken in Londen wijden aan het herstel van het moreel bij The Sun, die hij in 1969 kocht en tot de meest gelezen krant van Groot-Brittannië maakte. Hij werd gisteren vergezeld door zijn zoon Lachlan, maar niet door zijn jongste zoon James. Die is bestuursvoorzitter van de Britse tak van het Murdoch-conglomeraat en wordt ervan beschuldigd van de afluisterpraktijken te hebben geweten.

Met name in de VS kijken aandeelhouders van Murdochs bedrijf met argusogen naar zijn pogingen de rust bij de Britse krant te herstellen. Lukt hem dat niet, dan zouden ze kunnen eisen dat The Sun uit het bedrijf verdwijnt - of Murdoch zelf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden