Runderstoofpot

Ingrediënten voor 4 tot 6 personen:

Ja, het is waar, de New York Times vindt dat de zeer vernieuwende, Spaanse Ferran Adria de beste kok van de wereld is en dat er een einde is gekomen aan de Franse hegemonie op culinair gebied. Maar het is ook waar dat we bij een buitengewoon ouderwets hotel, dat helaas binnenkort in buitenlandse handen overgaat en dus gemoderniseerd wordt, gelukkig nog net op tijd waren om nog eens de daube de boeuf ofwel runderstoofpot naar recept van de kokkin die zich nog even eigenaresse mag noemen, te eten. Haar geheim kon ze nu, op de valreep, wel onthullen: geen peper, wel sinaasappelschil, en heel laag vuur en veel tijd. Maar veel werk is het ook niet, want je hoeft er niet bij te blijven.

Ga naar een uitstekende slager en vraag om het goedkope rundvlees van de schouder, dat wel van goede kwaliteit moet zijn, en graag in grote, dikke stukken gesneden. Geen lapjes dus.

Vet een zware braadpan in met één, maximaal twee lepels olie, doe er laurier en tijm in en leg er de stukken vlees in. Zet de pan op het laagst denkbare pitje. Voeg de sinaasappelschil toe en leg het deksel op de pan.

Laat na 4 tot 6 uur het vlees (het mag in die tijd niet gaan pruttelen, het mag alleen zachtjes garen) uitlekken. Laat het vocht afkoelen, zodat u gemakkelijk het vet eraf kunt scheppen.

Bak de sjalotten, wortel, champignons (grote gehalveerd) in 1 of 2 eetlepels olie tot ze gaan kleuren, bestrooi ze met de bloem, laat die een paar minuten meebakken, giet de rode wijn en het ontvette vleesvocht erbij, leg het vlees terug in de pan en laat alles nog minstens een uur op een laag pitje staan. Voeg zout naar smaak toe en eet er gewoon lekkere, gekookte aardappelen bij. Dit gerecht nog eens opwarmen maakt het alleen maar lekkerder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden