Runderen verjagen teken

(\N)

Runderen in natuurgebieden verminderen de overlast van teken. Ze verkleinen zo kans op verspreiding van de door teken overgebrachte ziekte van Lyme.

Dat blijkt uit een maandag gepresenteerd onderzoek van de Wageningen Universiteit naar de effecten van rundvee op tekenpopulaties. Met borelia-bacteriën besmette teken kunnen bij mensen de ziekte van Lyme veroorzaken.

De onderzoekers vergeleken een door runderen begraasd bosgebied met een onbegraasd gebied. De tekenpopulatie was in het bosgebied waar geen rundvee liep, veel groter.

De runderen eten ondergroei op en plegen daarmee een aanslag op de leefomgeving van bosmuizen en rosse woelmuizen. Dat zijn juist de ideale gastheren voor teken.

De runderen in het bos hebben geen effect op Borrelia-infecties in teken. Het bostype heeft wel effect. In eikenbos was het infectiepercentage hoger dan in dennenbos.

Jaarlijks lopen in Nederland ongeveer een miljoen mensen een tekenbeet op, waarmee ze risico lopen de ziekte van Lyme te krijgen. De ziekte manifesteert zich door een veelvoud aan symptomen, zoals vermoeidheid, gezwollen klieren, kortademigheid en koorts.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden