Run op rookworst

Het loopt storm bij slager Simon Muilwijk. Vanaf het moment dat de vorst inviel, weten de klanten de weg naar de keurslager in Ameide (Zuid-Holland) te vinden. Voor zijn rookworsten natuurlijk.

"Hoe kouder, des te meer worst er wordt gegeten", zegt hij. Bovendien is Simon Muilwijk al drie keer uitgeroepen tot beste rookworstenmaker van Nederland. In de eerste vorstweek verkocht hij er wel 900, zeker twee keer zo veel als normaal. En zelfs nu het kwik weer oploopt, ligt de verkoop nog ver boven het gemiddelde.

Het geheim van een goede worst? "Echte rookworst heeft een heerlijke beet, bevat goed varkensvlees, lekker gekruid en is ambachtelijk gerookt. En zit verpakt in een echte darm, dat spreekt. De klanten laten de fabrieksworst steeds meer links liggen. Die worsten zijn niet sappig. Ze hebben geen kracht, geen smaak, geen uitstraling."

Toch is de rookworst op zijn retour. Te vet, oordeelt de gemiddelde Nederlander. In 2001 aten Nederlandse huishoudens zeven rookworsten per jaar. Nu zijn het er nog geen zes.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden