Rumoerige raadsvergadering / Omstreden PvdA-ers geven zetels niet op

De PvdA in Amsterdam ZuidOost trekt het rekenkameronderzoek naar belangenverstrengeling in twijfel. De fractie start een tegenonderzoek.

Seije Slager

PvdA-fractievoorzitter Lourens Burgers van Amsterdam Zuid-Oost wekte gisteravond beroering. Burgers wil, nadat de Rekenkamer een vernietigend rapport schreef over belangenverstrengeling en zelfverrijking van de fractieleden, een tegenonderzoek laten houden. Een rumoerige schorsing van de vergadering van de stadsdeelraad was het gevolg. De andere partijen toonden niets dan hoon voor de opstelling van de PvdA.

De PvdA zet wel drie leden van Surinaamse afkomst op non-actief: de fractieleden Bhola, Eckhardt-Angna en Doest, die in het rapport van de Amsterdamse Rekenkamer van zelfverrijking worden beschuldigd.

Als de beschuldigingen ook in het tegenonderzoek juist blijken, wil Burgers de drie definitief uit de fractie zetten. Maar volgens Bhola was de Rekenkamer erop uit om belangenverstrengeling te vinden, en zijn de conclusies ’onjuist’.

Raadslid Van de Wiel van de Onafhankelijke Partij Zuidoost oogstte applaus van de publieke tribune met zijn veroordeling van de PvdA. „Voor de zoveelste keer praten we hier over integriteitskwesties. Steeds gaf de PvdA aan dat ze niet wilde ingaan op geruchten. Nu ligt er eindelijk een doorwrocht rapport en nu trekt u dat rapport weer in twijfel met een eigen tegenonderzoek. Ik vind dat meer dan schokkend.”

Burgers reageerde op de schimpscheuten met uiteenzettingen over de ’methodologie van wetenschappelijk onderzoek’: ieder onderzoek kan volgens hem herhaald worden, daar worden de conclusies alleen maar sterker van.

Een ’gotspe’ vond de SP, die sprak over de ’mantel der liefde maatje XL’ en ook CDA-raadslid De Boer hekelde de lankmoedige houding van de PvdA: „Kijk ze daar eens zitten, die raadsleden. Als tamme mussen op een dakpan.” Op het bezwaar van de voorzitter dat er in de zaal ’met respect’ over de mensen gesproken diende te worden, volgde een bits ’ik heb het niet over de mensen’.

De oppositie diende een lading moties tegen het door de PvdA gedomineerde dagelijks bestuur en tegen de opstelling van de PvdA, maar die waren bij het ter perse van deze krant nog niet in stemming genomen.

Voor PvdA-voorzitter Ruud Koole en Amsterdams partijleider Lodewijk Asscher staat buiten kijf dat het rekenkameronderzoek ’feitelijk juist’ is. Zij dringen er bij de betreffende fractieleden dan ook op aan hun conclusies te trekken. Als die personen hun zetel niet opgeven, zal de partij maatregelen nemen. „Er zijn binnen de PvdA ook procedures om fractieleden af te zetten.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden