Rumoer om twee minuten

BARENDRECHT - Twee minuten ofwel honderdtwintig tellen voetbal kunnen nog een beslissende rol gaan spelen in de eerste klasse B. Het gaat om het restant van de wedstijd tussen GVVV en Heerjansdam, die 16 oktober vorig jaar bij een stand van 3-2 werd gestaakt.

AAD VAN DER GRAAF

De inleiding tot de trammelant in Veenendaal was een charge van Steve Kuils van GVVV. Scheidsrechter Jan Peter van der Zwaag bestrafte die overtreding met een gele kaart, terwijl Heerjansdam-trainer Jos Houweling in woord en gebaar aandrong op een rode kaart. Die uitsluiting trof de oefenmeester zelf want Van der Zwaag bleek niet gediend van inmenging bij zijn beslissingen. Houweling weigerde echter achter de omheining plaats te nemen, waarop Van der Zwaag met nog twee minuten blessuretijd op de klok afblies.

Tot zover niets bijzonders. Het was een interessante wedstrijd geweest. Weliswaar met een vreemd slot, maar voetbal heeft veel verrassende aspecten. Dat bleek maar weer eens toen Van der Zwaag op het wedstrijdformulier meldde dat hij het duel had gestaakt. En die status heeft GVVV-Heerjansdam drie maanden na dato nog steeds.

De tuchtcommissie van de KNVB kan zelf bepalen welke zaak wel of niet in behandeling te nemen. GVVV en vooral Heerjansdam kunnen daarvan mee spreken. Vorig seizoen gingen in Heerjansdam beide teams massaal met elkaar op de vuist. GVVV en Heerjansdam kregen toen van de voetbalrechter een winstpunt in mindering opgelegd. Die uitspraak kostte Heerjansdam uiteindelijk het kampioenschap van de afdeling, overigens na twee boeiende beslissingswedstrijden tegen Kozakken Boys.

Het onschuldige akkefietje van Veenendaal liet de tuchtcommissie over aan het bestuur amateurvoetbal, dat liet weten pas drie wedstrijden voor het einde van de competitie een beslissing te nemen over het al dan niet uitspelen. “Dat is de normale procedure”, verklaart competitieleider Daan Schotting. “In de eerste plaats is er dan duidelijkheid over de gevolgen. In de tweede plaats kan je dan een beslissing nemen dat de wedstrijd niet meer wordt uitgespeeld. Alleen is dit een extreem geval. GVVV heeft er geen belang bij en ik heb uit de krant begrepen dat ook Heerjansdam geen behoefte heeft aan die paar minuten. Aan de andere kant moet je voorzichtig zijn. Clubs staan tegenwoordig snel klaar. Voor een kromme doelpaal doen ze je een geding aan. Daarvoor ga ik niet opzij, maar ik heb nu eenmaal de verantwoordelijkheid om een vastgestelde procedure te volgen en dat is drie duels voor het einde een beslissing nemen. Maar ik heb begrepen dat de clubs er geen probleem mee hebben dat dat eerder gebeurt. Ik heb alleen nog geen officieel verzoek daartoe gekregen.”

Dat verzoek valt een dezer dagen in het postbakje van Schotting, ondertekend door Simon Kelder. De voorzitter van Barendrecht, moe van het getreuzel vanuit Zeist, stuurde alle clubs van de eerste klasse B een brief met het verzoek in te stemmen met zijn voorstel tot een snelle afwikkeling van GVVV-Heerjansdam. Zaterdag was de sluitingsdatum van reageren. Kelder: “Voor het gemak had ik in de brief laten weten dat niet reageren gelijk stond aan akkoord gaan met het voorstel, maar zeven clubs hebben toch nog de moeite genomen te laten weten dat ze het met me eens zijn. Ik heb meteen geroepen: schep duidelijkheid. Met uitstel maak je de zaak alleen maar beladen. Wat er besloten zal worden, zal me worst wezen.”

Heerjansdam-voorzitter Janus van Peenen blijft bij zijn advies van niet verder uitspelen. “Moeten we toch nog naar Veenendaal, dan komt alleen het bestuur. Je mag voetballen met acht man. Vooraf gaan we dan een hapje eten in Rhenen. We maken er gewoon een dagje uit van.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden