Rumoer om plan D66 dat Kamer (in)formateur kiest

Boris van der Ham Beeld ANP
Boris van der HamBeeld ANP

Is het een motie van wantrouwen jegens alle toekomstige Tweede Kamers of louter een poging om de kabinetformatie voortaan transparanter te maken? Het voorstel van de D66-Kamerleden Boris van der Ham en Gerard Schouw om voortaan de Tweede Kamer na de verkiezingen een (in)formateur te laten aanwijzen, maakte gisteren heel wat los.

Het tweetal wil dat het parlement een grotere invloed op de formatie krijgt en dat het formeren bovendien transparanter wordt. Het staatshoofd zou dan buiten spel worden gezet. Volgens de D66'ers moet voortaan op de eerste vergaderdag van de kersverse Kamer gelijk in het openbaar gedebatteerd worden over de verkiezingsuitslag. Doel van dit debat is het formuleren van een (in)formatieopdracht en het aanwijzen van één of meerdere (in)formateurs.

Heel nieuw is die gedachte niet. In de loop der jaren zijn diverse soortgelijke pogingen ondernomen, vaker niet dan wel succesvol . Waarom zou het nu dan wel werken, vroegen diverse fracties zich af. "Welk probleem gaan we hier oplossen? Kennelijk hebben we als Kamer nooit deze urgentie gevoeld", stelde CDA-Kamerlid Bruins Slot, die erg hecht aan de rol van het staatshoofd. VVD-Kamerlid Taverne legde het voorstel alsvolgt uit: "We hebben zo weinig vertrouwen in onze opvolgers dat we het nu maar vast vastleggen." Volgens hem zijn formaties "gevoelige, buitengewoon ingewikkelde processen" die niet zonder reden buiten de openbaarheid worden gehouden. "De achterkamertjes zullen meer bevolkt zijn dan ooit", voorspelde ChristenUnie-fractievoorzitter Slob.

Het voorstel krijgt wel steun van D66, PVV, GroenLinks, PvdA en de Partij voor de Dieren. De SP, die nodig is voor een meerderheid, vindt met de voorstanders dat het parlement in een open debat de (in)formateur moet aanwijzen, maar wil dat niet rigide vastleggen in het reglement van orde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden