Rumoer om Festina-affaire neemt toe

CHOLET - Haalt Festina Parijs? Steeds nadrukkelijker wordt er op gezinspeeld, dat de in opspraak geraakte wielerploeg zich terug moet trekken uit de Tour de France. Of nog beter: de eer aan zichzelf houdt. Dat laatste zou Tourdirecteur Jean-Marie Leblanc goed uitkomen.

JOHAN WOLDENDORP

De hoop van Leblanc en Festina-ploegleider Roussel dat de aandacht van de zaak zal wegebben, zodra de koers zou beginnen, is ijdel gebleken. De affaire dreigt per dag verder te escaleren. Ofschoon het drugstransport van de Belgische verzorger Willy Voet formeel niets met de Tour de France van doen heeft - hij is met zijn verboden stimulerende middelen nooit in Ierland beland - heeft de affaire de sportieve geloofwaardigheid van het derde grote sportevenement ter wereld danig aangetast. L'Equipe zinspeelde gisteren op een vroegtijdige, roemloze aftocht van Festina uit de Ronde van Frankrijk. Het is niet ondenkbaar dat de Tourleiding haar 'huiskrant' als boodschapper van haar mening gebruikt. Juridisch kan Leblanc geen sancties treffen, zolang niet is bewezen dat de producten daadwerkelijk voor Virenque cs waren bestemd. En dan nog, strikt formeel gesproken, is volgens de reglementen van de wereldbond UCI een renner pas strafbaar, wanneer de verboden stoffen daadwerkelijk in zijn lichaam worden aangetroffen. De huisapotheek van Voet is evenwel opgeslagen op het politiebureau van Lille. De in beslag genomen voorraad zou het dubbele bedragen van de eerder genoemde 400 monsters anabole steroïden, groeihormonen en maskeringsmiddelen.

In L'Equipe zegt advocaat De Montbrial van Roussel dat er geen sprake van is, dat de ploeg vrijwillig de handdoek in de ring gooit. De tijd spreekt in zijn voordeel. Het zal zeker een jaar duren voordat de zaak tot de bodem is uitgezocht. Het is de vraag of Miguel Rodriguez zolang wacht. De Spaanse horlogefabrikant zal de sponsoring van de ploeg onmiddellijk stopzetten, zodra hij overtuigd is van de kwade trouw van Bruno Roussel. Rodriguez maakt jaarlijks tien miljoen gulden over aan de onderneming Prosport in Andorra, waarvan de ploegleider de directeur is.

Roussel en arts Rijckaert werden gisteren na de finish van de vierde Touretappe in Cholet door de politie meegenomen voor verhoor. Roussel had zelf gevraagd, gesmeekt bijna, om op de kortst denkbare termijn tegenover jusitie zijn visie op de zaak te mogen geven. Het onderhoud was kennelijk minder plezierig dan verwacht. De politie stelde hen beiden in verzekerde bewaring. Zijn positie lijkt steeds hachelijker te worden. In het Zwitserse dagblad Le Matin deed de arts en wetenschapper Daniel Blanc een boekje open over medische experimenten. Via het bloed brengt hij geneesmiddelen in het menselijk lichaam. Dat zou volgens hem infecties afremmen. De techniek wordt al gehanteerd voor orgaantransplantaties en bij AIDS-patienten. Acht topsporters behoren tot de proefpersonen van Blanc. Onder hen: de Festina-renners Virenque en Dufaux. Een Zwitsers farmaceutisch bedrijf sponsort het project. Trots meldde de onderzoeker in de krant dat de laatste dit jaar nog niet ziek is geweest.

De vraag is of met die techniek niet dopinggeduide middelen kunnen worden ingebracht, die vervolgens onmogelijk zijn op te sporen. Sinds kort circuleert in de wereld van de topsport een nieuw snoepje van de week, PFC. Die afkorting staat voor perfluore clarbures, een synthetisch preparaat dat het zuurstoftransport in het bloed bevordert en dus bij uitstek geschikt is voor duursporters. De medische commissie van de UCI waarschuwde onlangs bij ploegleiders en -artsen voor de levensgevaarlijke uitwerking van het product. Het tast lever, milt en nieren aan en vernietigt bovendien het immuunsysteem. Lon Schattenberg, voorzitter van de medische commissie, noemt PFC gevaarlijker dan welke andere doping ook, EPO inbegrepen.

In een andere Zwitserse krant, Le Temps, haalt de vroegere ploegarts van de bescheiden formatie Post Swiss, Gerald Gremion, hard uit naar Blanc en zijn in de wielerwereld actieve collega's. Gremion zegt de ploeg vorig jaar te hebben verlaten omdat hij zich niet kon verenigen met het medische beleid dat ploegleider Michaud voor ogen zou staan. De arts beweert dat 99 van de 100 wielrenners gedrogeerd rondrijden. De link met Festina bestaat volgens hem uit de overgang van Armin Meier van Post Swiss naar de Franse formatie. Michaud staat paf: Gremion moet de ene Meier (Armin) met een andere (Roland) hebben verwisseld. De laatste verruilde Post Swiss de afgelopen winter voor Cofidis. Armin Meier reed in 1997 in dienst van het Italiaanse Batik, dat hem daarvoor had overgenomen van PMU, de voorloper van Post Swiss.

De druk op Festina om de Tour de France voor gezien te houden, komt overigens niet van andere ploegen. Renners reageren amper op de zaak. “Dat komt”, zegt oud-coureur Erik Breukink, “omdat ze met de Tour bezig zijn. Ze lezen nauwelijks kranten, ze weten deze weken amper wat er verder in de wereld gebeurt.” Op de wielrenners van Festina werkt het rumoer rond de ploeg wel door, weet Breukink uit eigen (PDM-)ervaring. Hij had recent met zijn oud-ploeggenoot van Once, Alex Zülle, gesproken. De Zwitser werd dit seizoen door Roussel gecontracteerd om de kansen op de eindzege in de Ronde van Frankrijk te vergroten. “Hij is erg zenuwachtig”, weet Breukink. Zulle zelf wil er niets over kwijt. “De meeste discussies over de zaak worden in het Frans gevoerd, en die taal versta ik niet”, zegt Zülle, die wel zes andere talen spreekt.

De Belgische verzorger Willy Voet is intussen een tragische figuur geworden. Vroeger waren soigneurs de 'rommelaars' en veroorzakers van veel kwaad. Tegenwoordig berust de medische verantwoordelijkheid in de meeste ploegen bij een arts. Sommigen zijn kennelijk geneigd hen als koeriers te gebruiken of te misbruiken. In het wielerwereldje gold Voet als iemand van onbesproken gedrag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden