Rumoer door Eurlings? Sporters trainen gewoon door

IOC-lid Camiel Eurlings (links) op de tribune tijdens de Olympische Spelen van Rio in 2016. Beeld ANP
IOC-lid Camiel Eurlings (links) op de tribune tijdens de Olympische Spelen van Rio in 2016.Beeld ANP

Rond de kwestie-Camiel Eurlings bleven prominenten uit de sportwereld er maar op hameren. Eurlings moest weg, want de sporters moeten zich weer op de sport kunnen richten.

Eline van Suchtelen

De mishandelingszaak waar het IOC-lid bij betrokken is geweest, mocht de Winterspelen in Pyeongchang volgende maand niet 'overschaduwen'. Het moest daar vooral over de sportprestaties gaan. Niet over de vraag of de voormalig CDA-minister een representatieve vertegenwoordiger is van de Nederlandse sport omdat hij in een 'handgemeen' met zijn ex terecht kwam, resulterend in een schikking met het OM.

Het is echter de vraag of de Nederlandse sporters die naar Pyeongchang gaan, wakker hebben gelegen van de zaak-Eurlings. Actieve sporters houden zich doorgaans liever niet bezig met rumoer in de bestuurskamers. Zij komen vaak pas in opstand als de onrust ervoor zorgt dat hun prestaties worden beïnvloed.

Het waren dan ook vooral de ex-sporters, en een aantal andere prominenten die zich uitlieten over de zaak. De rest was gewoon bezig met de olympische voorbereiding.

Protest

In de aanloop naar de Olympische Spelen in Rio in 2016 was het in het zwemmen hommeles. Door spanningen tussen technisch directeur Joop Alberda en teammanager Aad van Groningen besloot de bond één van de twee thuis te laten voor Rio. Van Groningen werd aan de kant gezet, maar dat pikten de zwemmers niet.

Niet dat ze nou zo lyrisch waren over het gedrag van Van Groningen, meer omdat ze een vertrouwde situatie wilden hebben in de mixed zone. Na protest van de zwemmers kon Van Groningen toch mee, en deed Alberda een stap terug. Hij bleef thuis.

Maar hard werd er nog steeds niet gezwommen in het olympisch bad. De ploeg kwam zonder medailles thuis, terwijl er wel succes was in het open water. Een onderzoekscommissie concludeerde dat het kwaad al was geschied. Sommige zwemmers gaven aan dat ze last hadden gehad van alle onrust in de staf.

Fluwelen revolutie

Rumoer was er ook bij Ajax toen Johan Cruijff eind 2010 begon met zijn revolutie. Trainer Martin Jol moest verdwijnen en Ajax moest weer zijn oude gedaante terugkrijgen: mooi, aanvallend voetbal met veelal eigen talenten.

Het was vanaf het begin onrustig. Partijen (de oud-spelers Bergkamp en Jonk moesten de lijn van Cruijff 'uitzetten') stonden tegenover elkaar, tot in de rechtbank aan toe. Diverse mensen met een Ajax-achtergrond moesten het veld ruimen. De bekendste was de latere bondscoach Danny Blind.

Het heette de 'fluwelen revolutie', zo genoemd door Cruijffs huiskrant De Telegraaf en Cruijff-sympathisanten. Maar omdat er zoveel slachtoffers werden gemaakt, werd over die naam al gauw geschamperd: er was niets fluweels aan, het ging bikkelhard.

In al dat rumoer ging Frank de Boer als trainer rustig zijn gang. Spelers zijn niet bezig met wat in bestuurskamers gebeurt, zei hij steeds. Dat bleek: hij werd vier keer op rij kampioen met Ajax.

De prestaties in Pyeongchang kunnen niet meer overschaduwd worden door een juichende Camiel Eurlings met een oranje sjaal. Hij zal er niet zijn nu hij geen IOC-lid meer is.

De sporters richten zich gewoon op hun voorbereiding op de races. Trainen, eten, slapen. Net zoals ze dat deden in de rumoerige week van Camiel Eurlings.

Lees ook: Camiel Eurlings, voormalig wonderkind van het CDA.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden