Rumoer binnen D66 Rotterdam over verkiezingslijst

D66-raadslid Jan Schonk (rechts) in discussie met Rotterdams burgemeester Ahmed Aboutaleb. Beeld anp
D66-raadslid Jan Schonk (rechts) in discussie met Rotterdams burgemeester Ahmed Aboutaleb.Beeld anp

Binnen de Rotterdamse coalitiepartij D66 is rumoer uitgebroken over de verkiezingslijst waarop twee fractieleden op een onverkiesbare plaats zijn gezet. Jonge Democraten vragen zich af of de lijst wel zorgvuldig is samengesteld. Als dat niet zo is, moet die van tafel, vinden ze.

Redactie

Voorzitter Mark van Hillo van de jongerenafdeling zegt met het bestuur te vergaderen over de onvrede die er heerst. Jonge Democraten vinden het vooral moeilijk verteerbaar dat juist de twee meest eigenzinnige raadsleden zo laag op de lijst terecht zijn gekomen.

Het gaat om Jos Verveen (jeugd, onderwijs, cultuur en sport) die van 4 naar 19 viel en financieel specialist Jan Schonk die van 2 naar 15 dook. Ze staan zo laag dat leden dit nog nauwelijks kunnen corrigeren. De komende maand stemmen de leden over de lijst.

Verveen en Schonk hebben zich de afgelopen raadsperiode laten gelden door zich soms zeer kritisch op te stellen. Dat werd ze binnen de coalitie van PvdA, CDA en VVD niet altijd in dank afgenomen; laatst nog toen op voorzet van Verveen de fractie van D66 zich keerde tegen een gemeentelijke garantstelling van 165 miljoen euro voor een nieuw stadion voor Feyenoord. Daardoor ging het plan de prullenbak in. Schonk was aanjager van het terugdringen van het aantal gemeenteambtenaren met 20 procent.

Van Hillo zegt niet te weten wat er nu precies aan de hand is: 'Ik weet in ieder geval dat er veel onvrede is over de kandidatenlijst en dat Schonk en Verveen op een onverkiesbare plaats zijn gezet.' Wat hij er zelf van vindt, wil hij niet zeggen. Een woordvoerster van het partijbestuur in Den Haag zegt in een reactie geen aanleiding te zien om zich met de zaak te bemoeien.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden