Rumcake uit Curaçao

Bakmateriaal: ingevette ronde springvorm met verhoogde bodem en 20 cm diameterCake: 225 g tarwebloem, patent; 80 g geel maïsmeel; 4 theelepels bakpoeder; snufje zout; 0,75 dl bruine rum; 0, 5 dl limoensap; 125 g zachte boter; 200 g kristalsuiker; 4 theelepels geraspte limoenschil; 4 grote eierenGarnering: 1 dl rum; 150 g bittere chocola of poedersuiker

Janny de Moor

¿Er is ongetwijfeld niets dat de geest zo kalmeert als rum en ware religie¿ (There's nought, no doubt, so much the spirit calms as rum and true religion), schreef versierder Lord Byron in 1820 over het rietsuikerdestillaat. Maar dat was de 19de eeuw. Het suikerriet werd begin zestiende eeuw in de Nieuwe Wereld aangeplant door Spaanse en Portugese kolonisten, naar het voorbeeld van de Arabieren op hun eigen Iberisch Schiereiland. Op de suikerplantages - die behalve molens, een kookhuis, drooghuis en pakhuis, allemaal een distilleerderij (ook een Arabische vinding!) bevatten - werden zeker 10 miljoen Afrikaanse slaven te werk gesteld. Sommige planters betaalden hun arbeiders niet met voedsel maar met rum en begrepen dan niet waarom ze in hongerstaking gingen. Zelf keken de kolonisten neer op die drank. Ze hadden liever de 'beschaafde' gin of jenever, tot de aanvoer daarvan lastig werd. Rum steeg daarna tot grote hoogten. Op 29 juli 1981 parfumeerden de koks van de Royal Naval School of Cookery de bruidstaart voor Diana en Charles met flinke scheuten rum.

De limoenschil in onze Bolo di rom is een alternatief voor de schil van de Lahara-citrus. Spanjaarden plantten in 1527 Valencia-sinaasappelbomen op Curaçao, maar de bittere vruchten waren een teleurstelling totdat bij toeval bleek dat de gedroogde schil een schitterend aroma had, te proeven in Blue Curaçao.

¿ Oven voorverwarmen op 175° C.

¿ Bloem, maïsmeel, bakpoeder en zout zeven.

¿ Rum en limoensap mengen.

¿ Boter en suiker met limoenschil romig mixen in een deegkom. Een voor een de eieren erbij kloppen.

¿ Met een grote gladde lepel bij beetjes gezeefde bloem en rumsap luchtig door het eiermengsel scheppen. Dit beslag overbrengen in de vorm.

¿ Op de onderste richel van de oven 1 uur bakken.

¿ Kleine gaatjes in de warme cake prikken met een dunne pen. De rum erover druppelen. Luchtdicht afdekken en laten afkoelen in de vorm.

¿ Ring wegnemen. Dan óf inkwasten met gesmolten chocola (ook de rand) en laten stollen, of met poedersuiker bestrooien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden