Ruitertalenten laten zich zien

amsterdam – - Tot de afspraken in het sponsorcontract tussen de paardensportbond KNHS en Rabobank behoort een talentenplan dat de bond uitvoert en de bank faciliteert. Een vast onderdeel is dat uit de verschillende disciplines het paardensporttalent van het jaar wordt gekozen. Springruiter Maikel van der Vleuten werd zaterdag op Jumping Amsterdam gekozen tot het talent van 2010.

Fred Troost

De bank heeft bovendien bedongen dat bij drie grote evenementen in Nederland – Jumping, Indoor Brabant en CHIO Rotterdam – een plaats gereserveerd wordt voor een door de bondscoaches aan te wijzen ruiter uit het Rabo talententeam. Hendrik-Jan Schuttert (springen) en Diederik van Silfhout (dressuur) kregen zodoende een plaatsje tussen de grote sterren in Amsterdam. Beide ruiters maakten hun uitverkiezing waar door via de kwalificaties door te dringen tot de wedstrijden om de Grote Prijs (Schuttert) en de kür op muziek (Van Silfhout).

„Ik had zo op een uitnodiging gehoopt”, vertelde Van Silfhout. „Uitkomen op zo’n groot evenement is een superervaring voor mij en mijn paard Popeye. Ik was wel zenuwachtig. Het is hier geen klein concoursje; er zitten een paar duizend mensen te kijken.”

Van Silfhout (22) is beroepsruiter; zijn ouders hebben in Lunteren een stal. „Ik rijd paarden van eigenaren. Thuis rijd ik er een stuk of twintig. Op dit niveau hebben we er drie lopen.”

De jonge pikeur plaatste zich via de Grand Prix voor de kür op muziek, zijn eerste optreden in de finale van een wereldbekerwedstrijd. Daarin werd hij vijftiende, weliswaar laatste, maar toch was hij heel tevreden: „Ik had me voorgenomen de kür te halen en dat is gelukt. We maakten wat kleine foutjes. Dit paard is weleens heel erg door het lint gegaan, maar hier zijn grote problemen gelukkig uitgebleven.”

Voor bondscoach dressuur Sjef Janssen was zijn selectie zinvol en logisch: „Het is goed dat hij aan het grote werk kan ruiken. Hij is jong en heeft veel talent. Of hij ver kan komen, is afhankelijk van zijn paarden. Het is belangrijk dat hij en zijn familie goed blijven scouten en goede paarden kunnen blijven aantrekken.”

Hendrik-Jan Schuttert (20) verraste vrijdag al in de kwalificatie voor de Grote Prijs door met Up to Date brutaalweg als tweede te eindigen, tussen Europees kampioen Kevin Staut en de Duitser Markus Ehning.

„Ja, dit is natuurlijk geweldig. Je hoopt op een uitnodiging. Dan krijg je die en hoop je je uitverkiezing waar te maken. En dan word je tweede.”

Ook Schuttert rijdt voor eigen stal, opgezet door zijn vader, een varkenshandelaar. „Voor mijn vader is dit een liefhebberij. Mijn doelstelling is beroepspikeur worden. Samen willen we proberen van de stal een goedlopend bedrijf te maken.”

Zijn vader kocht Up to Date (nu 10) als vijfjarige van stal-Zoer. „We zijn voortdurend op zoek naar talentvolle paarden voor de wedstrijdsport. Maar we hebben wel een handelsstal. Ook Up to Date zal ooit verkocht worden, net als mijn tweede paard Cerona Z. Zo gaat dat nu eenmaal.”

Op Cerona reed Schuttert gisteren de Grote Prijs van Amsterdam en weer haalde hij de barrage. Ook daarin bleef hij foutloos. Wel moest hij vijf snellere ruiters voor laten gaan, maar met zijn zesde plaats was hij zeer tevreden. Zijn twee prestaties leverden hem ook nog eens 9000 euro op, een bedrag waarvoor winaar Michael Whitaker (hij won 22.500 euro) misschien zijn neus ophaalt, maar dat voor een uitverkoren jongeling op een aanwijsplaats meer is dan hij had kunnen denken.

Schuttert zit in het laatste jaar als Young Rider en wil daarin nog twee klappers maken: op het NK en op het EK in Portugal. „Over een maand ga ik me op het buitenseizoen richten, maar ik sta nog in dubio. Als ik kan deelnemen aan Indoor Brabant kan ik dat niet laten schieten.” Zo ervaart hij dat goed presteren de luxe van kiezen met zich meebrengt, maar dat die luxe ook een probleem kan worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden