Ruimtesonde bij Pluto maakt phone home-contact met aarde
De Amerikaanse ruimtesonde die dinsdag langs de dwergplaneet Pluto is gevlogen, heeft contact gemaakt met de aarde. Het bericht dat in de nacht van dinsdag op woensdag bij NASA aankwam, legde zo'n 5 miljard kilometer af en arriveerde 13 uur na de daadwerkelijke passage langs Pluto.
De bevestiging kwam in de nacht van dinsdag op woensdag nadat de New Horizons urenlang allerlei opnamen had gemaakt van zijn omgeving. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA kreeg rond 03.00 uur (Nederlandse tijd) het signaal binnen. Woensdag wordt duidelijk wat de New Horizons heeft gezien.
De sonde ter grootte van een pianovleugel vloog dinsdag langs Pluto en was rond 13.50 uur (Nederlandse tijd) het dichtstbij. De afstand was toen ongeveer 12.500 kilometer. Ruimtevaartorganisatie NASA heeft één door de sonde gemaakte foto gepubliceerd en verwacht dat er de komende uren meer beelden van Pluto beschikbaar komen. Op Twitter schreef NASA 'New Horizons phoned home en is gezond'.
Gezond
De New Horizons heeft in bijna tien jaar tijd meer dan 5 miljard kilometer afgelegd. Na zijn bezoek aan Pluto vliegt de New Horizons door. Rond 2047 bereikt hij de rand van ons zonnestelsel. Het is niet bekend of hij dan nog werkt.
De New Horizons is de eerste missie naar de dwergplaneet, die pas in 1930 werd ontdekt. De sonde moet de komende maanden duidelijk maken hoe Pluto en zijn manen eruitzien en waar ze van zijn gemaakt. Ook moet hij kijken of ze een dampkring hebben en welke stoffen daar in zitten.
Pluto is de grote onbekende in ons zonnestelsel. Wetenschappers weten zelfs niet zeker wat Pluto eigenlijk is. Eerst was het de negende planeet in ons zonnestelsel, maar in 2006 werd hij gedegradeerd tot dwergplaneet, tot ongenoegen van sommige wetenschappers.
lockquote class="twitter-tweet" lang="nl">
.@NASANewHorizons ¿phoned home" & is healthy! Q? Use #askNASA during our 9:30pm ET briefing: http://t.co/eapczW4esv pic.twitter.com/1XNvpHvA9m
— NASA (@NASA) 6 september 2016