Ruimteschild VS zet Z-Korea voor het blok

AMSTERDAM - Zuid-Korea, een trouwe en strategische bondgenoot van de VS, is tegen de Amerikaanse plannen voor een anti-rakettenschild in de ruimte. Althans, dat dachten journalisten en waarnemers te lezen in een dinsdag uitgegeven gemeenschappelijke verklarig van Rusland en Zuid-Korea. Maar de Zuid-Koreaanse regering sprak gisteren tegen dat die zo gezien mag worden.

Dinsdag pleitten Zuid-Korea en Rusland gezamenlijk voor 'behoud en versterking' van het ABM-verdrag uit 1972. Dat verdrag staat op gespannen voet met de Amerikaanse ruimteschild-plannen. De nieuwe regering van president George W. Bush lijkt het ABM-verdrag desnoods te willen opzeggen voor dat schild.

De gemeenschappelijke verklaring werd gezien als triomf voor de Russische president Poetin, die te gast was in Seoul. Poetin zoekt internationaal steun voor zijn verzet tegen het zogeheten NMD-initiatief. Maar de regering van Zuid-Korea, waar 36000 Amerikaanse soldaten de grens met de communistische buurman Noord-Korea helpen bewaken, sprak gisteren die interpretatie tegen.

In de krant Korea Times beweerde een hoge regeringsfunctionaris dat Poetin juist een blauwtje had gelopen. ,,Rusland wilde een gezamenlijk anti-NMD-standpunt in de verklaring opnemen, maar dat hebben we vermeden.''

De kwestie ligt bijzonder gevoelig in Zuid-Korea. Aan de vooravond van Poetins bezoek besprak 's lands nationale veiligheidsraad, waarin kabinetsleden overleggen die met defensie en buitenlandse politiek van doen hebben, welke houding het land moet innemen jegens het rakettenschild. Toen werd besloten dat Seoul de plannen zou steunen noch verwerpen.

,,We zitten tussen hamer en aambeeld'', legde een hoge regeringsfunctionaris aan de Korea Times uit. ,,Als we het project steunen, provoceren we Noord-Korea. Als we ons ertegen uitspreken, zou dat ongetwijfeld de betrekkingen met de VS onder spanning zetten.'' Zuid-Korea heeft zich bij monde van zijn minister van defensie al eens uitgesproken tegen deelname aan een nog te ontwikkelen lokaal ruimteschild, in tegenstelling tot andere Amerikaanse bondgenoten in de regio, Taiwan en Japan.

Volgende week dinsdag bezoekt president Kim Dae-jung de VS. Dan kan hij de portee van de verklaring nog eens rustig uitleggen, en ook zijn verzoenende politiek jegens Noord-Korea. Kim won vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede met die politiek, waar ook president Clinton voorstander van was.

De Zuid-Koreaanse regering vreest dat een hardere lijn van Bush de ontspanning teniet zal doen. De Noord-Koreanen hebben al gedreigd dat zij hun raketproeven, opgeschort in 1999, zullen hervatten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden