Ruimte voor opvang is er, nu het draagvlak nog

Noodopvang in de Zeelandhallen in Goes Beeld ANP
Noodopvang in de Zeelandhallen in GoesBeeld ANP

De meeste provincies hebben al locaties in hun hoofd voor extra noodopvang. Maar vandaag zullen ze die nog niet aan minister Plasterk verklappen: er moet eerst draagvlak gezocht worden.

Opvangplaatsen met ruimte voor duizenden bedden zullen de provincies wel vinden, hun zoektocht richten ze vooral op draagvlak, zo blijkt uit een rondgang van Trouw. Ze gebruiken de herfstvakantie om de vraag van minister Plasterk (binnenlandse zaken) te beantwoorden.

Plasterk vroeg de provincies vrijdag of zij plaats hebben om 2000 tot 2500 extra vluchtelingen onderdak te bieden. De minister wil eigenlijk dat de Commissarissen van de koning vandaag al met geschikte locaties komen, maar dat vinden de provincies te vroeg. Zij willen eind deze week of na de herfstvakantie reageren. Alleen Limburg beraadt zich nog op de brief.

Tentenkamp
Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (Coa) is op zoek naar grootschalige opvang in de orde van het tentenkamp in Heumensoord bij Nijmegen.

In zijn brief rept Plasterk overigens niet van tenten. Eerder ontstond onrust toen premier Rutte Flevoland aanwees als provincie waar nog een groot tentenkamp kan komen.

De zes burgemeesters van Flevoland zijn ook op zoek naar extra opvangplekken. De woordvoerder van de provincie wil niet zeggen of een tentenkamp daarbij een optie is. Flevoland is nu al de tweede provincie wat betreft opvang per hoofd van de bevolking, benadrukt hij. "We kijken wat daar nog bovenop kan."

Overijssel ziet een tentenkamp niet zitten, zegt een woordvoerder. "Het komende half jaar is het winter. Om dan vluchtelingen in tenten onder te brengen, of in de tipi's van attractiepark Slagharen, is niet handig." Er is nu al noodopvang in de IJsselhallen in Zwolle. Dergelijke locaties zijn geschikter, vindt de woordvoerder.

Draagvlak
Deze krant deed gisteren een belronde langs de provincies, waarvan er acht reageerden. De meeste hebben nog voldoende plekken die in aanmerking kunnen komen voor extra noodopvang. Zij vinden het echter zeer belangrijk dat ook de bevolking wordt gehoord. "Er is gewoon ruimte, maar draagvlak vinden is het moeilijkste", zegt de woordvoerder van Overijssel.

Noord-Holland gaat op zoek naar één plek voor grootschalige noodopvang, zoals de minister vraagt in de brief. In Noord-Brabant is sinds vrijdag een ploeg bezig om de mogelijke locaties in kaart te brengen. "Die lijst verandert elk uur", zegt een woordvoerder.

Niet elke provincie wil alle vluchtelingen op één locatie vestigen. Overijssel kijkt ook naar locaties voor enkele honderden asielzoekers. "Eén of twee locaties van duizend vluchtelingen is een optie. Maar wanneer wij met tien plekken voor 500 asielzoekers komen, verwacht ik niet dat het Coa dat zal afwijzen", zegt een woordvoerder van Overijssel.

Kleinschalige noodopvang
Volgens het Coa blijft ook kleinschalige noodopvang mogelijk. Opvangplekken met 'enig volume' hebben echter de voorkeur, omdat asielzoekers nu nog regelmatig verplaatst worden tussen verschillende opvanglocaties voor 72 uur, licht een Coa-woordvoerder toe.

Geen van de gebelde provincies wil zeggen welke plekken zij op het oog hebben, het is aan de burgemeester van de betreffende gemeente om dat naar buiten te brengen, vinden veel provinciebesturen. Gemeentes willen vaak dat de bewoners ook inspraak hebben, omdat opvang gevoelig ligt.

Naast Flevoland vindt ook het dunbevolkte Drenthe dat het naar verhouding al veel vluchtelingen onderdak biedt, bijvoorbeeld in vakantiepark Oranje. Drenthe vangt volgens een woordvoerster nu zesduizend asielzoekers op. "Wij vinden dat we al goed bezig zijn."

Wel gaat ook Drenthe op zoek naar locaties. De zegsvrouw is blij dat de minister de provinciebesturen per brief heeft geïnformeerd. "Zo worden we er niet door overvallen. Dit geeft burgemeesters de kans het af te stemmen met de gemeenteraad."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden