Ruimte voor de rivier waar het kan, hoge dijken waar het moet

REDACTIE GROEN

Vijf natuurorganisaties en het ministerie van economische zaken richtten gisteren in Millingen het samenwerkingsverband Smart Rivers op. Door klimaatverandering stijgt het water in onze grote rivieren deze eeuw naar verwachting meer dan ooit. Smart Rivers pleit ervoor het achterland beter tegen hoogwater te beschermen, zonder daarvoor alleen dijken te verzwaren en verhogen.

Volg 'het DNA van de rivier', is het advies van het platform, door per dijkvak te kijken naar een optimale mix van rivierverruiming, dijkverhoging en -verlegging en natuurbeheer. Het heeft voor elke rivier laten doorrekenen welke waterstandsdaling met welke maatregelen kan worden bereikt.

Een nieuw recept is dit advies zeker niet. Onder de noemer 'ruimte voor de rivier' hebben de afgelopen twintig jaar veel rivieren een ware gedaanteverandering ondergaan. Uiterwaarden werden in ere hersteld, rivierbeddingen verbreed en nevengeulen aangelegd om een soepele afvoer van grote hoeveelheden rivierwater te bevorderen. Zo gingen tot nu toe bij veel grote rivierprojecten hoogwaterveiligheid, delfstofwinning, de ontwikkeling van nieuwe natuur en recreatie in het recente verleden al hand in hand.

Maar aan een natuurlijke afvoer van grote hoeveelheden water binnen de winterdijken is een limiet. Bij sommige rivieren wordt dijkverlegging en/of -verhoging dan onvermijdelijk, terwijl bij andere juist nog wel ruimte is voor bredere rivierbeddingen en de ontwikkeling van nieuwe natuurgebieden.

De vraag wanneer je nog ruimte voor de rivier kunt maken en wanneer je moet overgaan tot dijkverhoging of -verlegging is extra actueel nu het rijks-Deltaprogramma de komende decennia samen met provincies, gemeenten en Rijkswaterstaat werkt aan een nieuwe ronde hoogwaterprojecten. Smart Rivers, waarin Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, het Wereld Natuur Fonds, het Bosschap en ARK Natuurontwikkeling zijn verenigd, wil voorkomen dat dit uitdraait op een nieuwe ronde van voornamelijk dijkverzwaring.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden