Ruime steun voor missie boven Syrië

Bombardementen volgens Koenders 'niet het enige middel'

"Bommen zullen het conflict niet beeindigen, maar kunnen wel een rol spelen", zei PvdA-Kamerlid Michiel Servaes gisteren in het debat over de inzet van militairen in Syrië. Nadat de PvdA-fractie twee weken geleden 'om' ging, was er gisteren een ruime meerderheid voor uitbreiding van de missie. Tot nu toe was die beperkt tot Irak. Daar lieten vier Nederlandse F-16-straaljagers 1300 bommen vallen.

Belangrijk voor een groot deel van de Kamer is dat de vliegtuigen alleen bombarderen in het oostelijke deel van Syrië. Daar zit het centrum van IS en kunnen munitieopslagplaatsen en aanvoerlijnen van de groepering worden bestookt. Het risico dat Nederland terechtkomt in het wespennest van organisaties die elkaar bevechten, zou in die regio beperkt zijn. Minister Bert Koenders van buitenlandse zaken zei eerder dat geen dichtbevolkte gebieden worden geraakt.

VVD en CDA vinden de aanpak van het kabinet noodzakelijk, want 'we moeten IS breken'. Ook de PVV steunt uitbreiding van de missie. Koenders herhaalde dat een bom niet het enige middel is: het kabinet zal proberen strijdende partijen bij elkaar te brengen en gaat de humanitaire hulp voor Syriërs uitbreiden.

Van de gevestigde politieke partijen waren gisteren de SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren tegen uitbreiding van de missie naar Syrië. Ook de afgesplitste splinters Klein en Kuzu/Östurk waren tegen het besluit om daar te bombarderen.

GroenLinks kreeg het verwijt dat de partij eerder wel de inzet in Irak steunde. Kamerlid Rik Grashoff vreest echter dat in Syrië veel burgerslachtoffers vallen. "Zo winnen wij niet het vertrouwen van de mensen. Nederland is gewoon de volgende partij die de bevolking op bommen trakteert. Wij hebben niet het ultieme antwoord, maar dit is geen oplossing. Dit leidt tot meer onveiligheid en angst."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden