Ruime steun Kamer voor nieuwe Mediawet

Staatssecretaris Sander Dekker(Media) Beeld anp
Staatssecretaris Sander Dekker(Media)Beeld anp

De Tweede Kamer heeft de nieuwe Mediawet dinsdag met ruime steun aangenomen. Dat houdt onder meer in dat het omroepbestel zich open moet stellen voor producenten van buitenaf en dat er minder plaats is voor amusement. Tegen het wetsvoorstel van staatssecretaris Sander Dekker (Media) bestaat veel weerstand in Hilversum.

Programmamakers vrezen dat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) te veel macht krijgt ten koste van de omroepen en daarmee het publiek. Dat gaat in hun ogen ten koste van de redactionele vrijheid van omroepen en programmamakers.

Ook in de Tweede Kamer leidden de voorstellen tot rumoer en irritatie, onder meer over de mate van vermaak op de publieke televisie. Na enkele wijzigingen stemden naast VVD en PvdA ook D66, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en de onafhankelijke Kamerleden Van Vliet en Houwers voor. D66 wilde geen afzwakking maar vindt de nieuwe wet toch een stap in de goede richting.

Een aangenomen wijziging van CDA en ChristenUnie verstevigt wel de invloed van omroepen op voorstellen van buitenproducenten. Daarnaast willen PvdA en ChristenUnie dat bestuurders van de NPO voortaan niet meer benoemd worden door de minister maar door de raad van toezicht. Ook dit voorstel steunde de Kamer.

Verder was er genoeg steun voor een verzoek van PvdA en D66 om soul en jazz een volwaardige plek op de publieke radio te laten behouden. Deze muziekstijlen vinden nu 'onderdak' bij Radio 6, maar die zender verdwijnt.

De brede steun voor de wet geeft meer kans van slagen in de Eerste Kamer, waar de coalitie geen meerderheid heeft.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden