Ruime meerderheid Oost-Oekraïeners wil één land blijven

null Beeld afp
Beeld afp

Er bestaan verschillen tussen West- en Oost-Oekraïne, maar een onderzoek onder de bevolking laat zien: Oekraïne wil wel verder als één land.

Redactie

De Amerikaanse denktank Pew Research Centre hield in april een enquête onder bevolkingen van Oekraïne en Rusland. Daaruit blijkt dat de steun voor de nationale eenheid van het land groot is: 77 procent van de bevolking wil door als één land.

Vooral in het westen van het land is de steun voor de nationale eenheid groot, maar ook in het oosten antwoordt maar achttien procent bevestigend op de vraag of regio's zich af zouden mogen scheiden. Zelfs onder de inwoners die Russisch als moedertaal hebben overtreft de steun voor nationale eenheid verreweg de steun voor een afscheiding.


De enige uitzondering is de bevolking op de Krim, het schiereiland dat door Rusland geannexeerd werd. Bijna negentig procent van de bevolking daar vindt dat de regering in Kiev zich neer moet leggen bij de nieuwe situatie.

Dat de steun voor de nationale eenheid groot is, betekent niet dat de Oekraïense regering tevreden achterover kan leunen. Want de enquête laat ook zien dat er wel degelijk grote politieke verschillen bestaan tussen de bevolking in het oosten en in het westen van het land. Zo vindt in het westen zestig procent van de respondenten dat de regering het goed doet, maar in het oosten is het enthousiasme aanmerkelijk minder: twee derde van de ondervraagden is ontevreden over Kiev.


Het onderzoek laat zien dat de Oekraïne-crisis gezorgd heeft voor een verwijdering tussen Rusland en de rest van de wereld. Bij een vergelijkbaar onderzoek in 2007 liepen de Oekraïners nog warm voor Vladimir Poetin: 56 procent gaf toen aan dat ze vertrouwen in hem hadden. Dat is inmiddels nog maar 24 procent; Angela Merkel en Barack Obama zijn de afgelopen tijd aanmerkelijk populairder geworden. Ook blijkt de EU beduidend populairder dan Rusland. Al zijn er hier ook wel weer verschillen tussen het oosten en het westen van het land aan te wijzen.

Het onderzoek laat zien hoe de Oekraïne-crisis ervoor gezorgd heeft dat Rusland zich van zijn buurlanden vervreemdt. Want in Rusland zelf is de waardering voor het optreden van Poetin juist erg groot. Maar liefst 83 procent vindt dat president Poetin het goed doet op het wereldtoneel: in 2012 lag dat percentage nog op 69 procent.

Een flink deel, 43 procent, van de Russische ondervraagden denkt bovendien dat de Oekraïne-crisis de internationale reputatie van hun land goed heeft gedaan. Slechts 26 procent maakt zich zorgen dat hun imago juist een deukje heeft opgelopen.


Lees hier het volledige onderzoek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden