Ruime meerderheid achter Medvedev

(Novum/Ap) - Dmitri Medvedev heeft zondag zoals verwacht de Russische presidentsverkiezingen overtuigend gewonnen. Nadat 97 procent van de stemmen was geteld stond Medvedev op ruim 70 procent van de stemmen.

Medvedev, die vrijdag wordt beëdigd, bedankte de Russische kiezers zondagavond vanaf een podium op het Rode Plein. Hij beloofde de koers van president Vladimir Poetin voort te zetten. Poetin, ook op het podium, zei dat met de overwinning van zijn protégé de voortzetting van zijn beleid zeker is gesteld. Het is al bekend dat Medvedev Poetin zal aanstellen als premier.

Om de door Poetin naar voren geschoven Medvedev (42) een zo krachtig mogelijk mandaat te bezorgen lieten de autoriteiten geen middel onbeproefd. Mensen in overheidsdienst werden min of meer naar de stembus gejaagd en voor anderen werden bij de stembureaus allerhande kortingen aangeboden en goedkope levensmiddelen verkocht. In St. Petersburg, de stad waar Medvedev vandaan komt, stonden sommige kiezers in het stembureau goedkoop bier te hijsen. Er waren ook mensen die wel op de koopjes af kwamen, maar geen stem uitbrachten.

Twee uur voor het sluiten van de laatste stembureaus bedroeg de opkomst ruim 64 procent. Bij de laatste presidentsverkiezingen kwam 64 procent van de kiesgerechtigden opdagen. De communistische kandidaat Gennadi Zjoeganov, die 18 procent van stemmen kreeg, zei de uitslag te zullen aanvechten. Hij beschikt naar eigen zeggen over een flinke lijst met onregelmatigheden bij de stembureaus. Ook de ultranationalist Vladimir Zjirinovski, die eveneens meedeed, is van plan naar de rechter te stappen om bezwaar te maken tegen het verloop van de verkiezingen. Een onafhankelijke groep Russische verkiezingswaarnemers, Golos, ontving een groot aantal klachten over onregelmatigheden, waaronder volgens de organisatie schaamteloze pogingen om kiezers te beïnvloeden en om te kopen.

Rusland heeft maar een klein aantal waarnemers bij de verkiezingen toegelaten, wat het Westen sterkt in zijn opvatting dat Rusland onder Poetin veel democratische verworvenheden heeft ingeleverd. Maar het Kremlin trekt zich daar weinig van aan. "Dit zijn vrije en democratische verkiezingen na een vrije en democratische campagne", zei een woordvoerder.

Westers-georiënteerde liberale democraten ontbraken onder de presidentskandidaten. Voormalig premier Michail Kasjanov en ex-wereldkampioen schaken Garri Kasparov, beiden fervente tegenstanders van Poetin, werden op technische gronden van de lijst geweerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden