Ruime Kamermeerderheid voor verbod

Uitzondering voor slachterijen die kunnen bewijzen dat dier bij rituele slacht niet extra lijdt

CDA, ChristenUnie en SGP sputterden nog een paar minuten tegen voordat de stemmingen over het verbod op de onverdoofde slacht zouden beginnen. Tevergeefs. Welgeteld 116 Kamerleden stemden gisteren voor het initiatiefwetsvoorstel van de Partij voor de Dieren, 30 tegen.

"We hebben het gevoel dat een belangrijk onderwerp met een gevaarlijke snelheid wordt doorgevoerd", zei CU-Kamerlid Esmé Wiegman. "Maar als het dan toch gebeurt, wil ik er op wijzen dat deze wet voorbij gaat aan wat voor veel mensen al eeuwenlang belangrijk is."

Op initiatief van D66, PvdA, VVD en GroenLinks is er wel een uitzondering vastgelegd in het verbod. Als joodse of islamitische slachterijen kunnen bewijzen dat een dier bij de rituele wijze van slachten niet extra lijdt, kunnen ze ontheffing krijgen om toch onverdoofd te slachten. Met deze aanpassing kwamen zij op het laatste moment om hun verdeelde achterban tegemoet te komen.

Bij de PvdA waren er ook drie Kamerleden - Tanja Jadnanansing, Angelien Eijsink en Metin Çelik - die om uiteenlopende redenen van het fractiestandpunt afweken. Zij stemden tegen het verbod. Bij de PVV deed Wim Kortenoeven dat. Hij mocht niet zelf toelichten waarom hij dat heeft gedaan.

Kortenoeven staat bekend als vriend van Israël, en de orthodox-joodse gemeenschap is fel tegen het verbod. Maar Ronnie Eisenmann, voorzitter van de Joodse Gemeente Amsterdam, had weinig goede woorden over voor het stemgedrag van de PVV. "Zij was tegen het voorstel van de paarse partijen, en gunt ons dus geen enkele uitweg, net als de SP. Ik weet niet of de PVV pro-Joods is, ze is volgens mij vooral pro-Israël."

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren reageerde ontroerd nadat haar eerste initiatiefwetsvoorstel was aangenomen. "Dit is een enorme mijlpaal, het is erg bijzonder dat 80 procent van de Kamerleden voor stemt."

De fractievoorzitter stemde zelf tegen de aanpassing die D66, PvdA, VVD en GL voorstelden, maar ze denkt wel dat die aanvulling haar kan helpen om het wetsvoorstel beter te verdedigen in de Eerste Kamer. De behandeling daar heeft misschien al dit najaar plaats. "Als ik dan heel optimistisch reken, dan kan het voorstel vanaf 2012-2013 in werking treden", aldus Thieme.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden