Ruim vijftig burgers gedood bij gevechten in Aleppo

null Beeld AP
Beeld AP

Bij bombardementen in Aleppo en omgeving, in het noordwesten van Syrië, zijn zaterdag zeker 51 burgers gedood. Dat zegt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR). Ook volgens nieuwszender Al Jazeera is er niets te merken van de door Rusland aangekondigde wapenstilstand.

Door de hevige bombardementen kunnen hulpkonvooien die voedsel naar de burgers proberen te brengen niet de stad te bereiken, zo meldde persbureau AFP. Mensenrechtenorganisaties waarschuwen voor een dreigende humanitaire ramp als de belegering van Aleppo nog langer voortduurt.

'Zeker 51 burgers, onder wie vier kinderen, zijn zaterdag gedood in Aleppo en in de westelijke provincie door bombardementen van regeringstrouwe troepen, de Russen en de rebellen', aldus de ngo die ter plaatse een groot netwerk van informanten heeft.

Burgerslachtoffers
Volgens het SOHR bombardeerden de Syrische regeringstroepen verschillende wijken in het oosten van de stad Aleppo, die gecontroleerd worden door de rebellen. Daarbij werden 15 burgers gedood, onder wie een kind, en vielen tientallen gewonden.

In wijken in het westen van de stad Aleppo, gecontroleerd door het Syrische regime, vielen bij bombardementen negen burgerslachtoffers, onder wie twee kinderen.

Ook in de rest van de provincie Aleppo vielen 27 burgerslachtoffers door aanvallen van het regime en Rusland op drie steden en een dorp, aldus het SOHR.

Luchtbrug
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier wil een luchtbrug om de inwoners van Aleppo van broodnodige hulpgoederen te voorzien. Hij wijst erop dat de Contactgroep voor Syrië, waarin de belangrijkste bij Syrië betrokken landen zitting hebben, ooit heeft afgesproken dat 'een luchtbrug kan worden overwogen als humanitaire hulp stelselmatig wordt tegengehouden'.

Om zijn pleidooi kracht bij te zetten voerde Steinmeier aan dat eerder ook de inwoners van het Oost-Syrische Deir ez-Zor door hulpvluchten uit de brand zijn geholpen. De toestand in de al jaren belegerde miljoenenstad Aleppo zou nog nijpender zijn.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden