Weblog

Ruim in de top-10 van Nederland...

Juni was goed voor ze: redelijk veel zon en niet te warm.

Mijn eerste volle kalendermaand zit er op. Juni werd wat het weer betreft behoorlijk wisselvallig. Maar mijn zonnepanelen leverden 380 kWh en daarmee zit ik stevig in de nationale top-10!

Een tijdje geleden vroeg ik u of de opbrengst van mijn panelen, die mij zo aangenaam verraste, inderdaad boven verwachting mag heten of dat het voor de tijd van het jaar normale waarden waren. Helaas kon u toen tijdelijk niet reageren op mijn blog, maar dankzij een e-mail van Floris Mokveld kwam ik terecht bij een fraaie vergelijkingssite: Sonnenertrag.eu. Inderdaad een van origine duitse site, maar wel met een vrijwel compleet in het nederlands vertaalde sectie: zonnestroomopbrengst.eu.

Daar kun je de opbrengst van je panelen per dag invoeren, of per maand als je dat wilt. Vervolgens vergelijkt de site jouw resultaten met die van (in mijn geval) Nederlandse en Noord-Hollandse systemen. Als maatstaf geldt dan de verhouding tussen wat je panelen leveren en wat hun zogeheten piek-wattage is. Zoals ik eerder al meldde heb ik twaalf panelen van elk 230 wattpiek. Samen zijn die dus goed voor 2760 wattpiek oftewel 2,76 kWp, zoals het dan in jargon wordt genoemd.
In juni heb ik 380 kilowattuur aan stroom binnengehaald, en dat is per kWp dus 380 gedeeld door 2,76, oftewel 137,68. Daarmee zijn mijn panelen heel efficiënt. Ik zit ruim boven het gemiddelde van Nederland (109,50) en van Noord-Holland (96,42). In de grafiek van de tweede helft van juni is mijn oranjelijn meestal de bovenste. Mijn panelen staan in de nationale ranglijst op plaats acht, terwijl ik daar ook wel eens op de vierde plek heb geschitterd. Provinciaal prijk ik nu op nummer 5, nadat ik er eerder in de maand al eens op 2 of 3 heb gestaan. (Overigens zijn de verschillen in de top-20 over het algemeen niet erg groot.)

Een opmerkelijk feitje dat je uit de grafieken kunt opmaken: van de acht best presterende systemen staan er vijf in Noord-Holland. Wat misschien ook weer niet heel vreemd is. Het is de ook provincie met het grootst regentekort. En er waait vaak een verkoelende wind uit zee, wat gunstig is aangezien zonnepanelen minder rendement gaan leveren naarmate het warmer wordt.
Tegelijkertijd ligt het gemiddeld van Noord-Holland met 96,42 kWh/kWp wel fors onder dat van Nederland (109,50). Dat begrijp ik dus voorlopig weer niet...

Hoe dan ook: mijn panelen doen het dus prima! Dat de stroomprijs niet is verhoogd per 1 juli is misschien jammer voor me, maar de meevallende opbrengst van de panelen compenseert dat denk ik ruimschoots...


Tweede helft juni: de oranje lijn is die van mijn opbrengst, blauw is Nederland, paars Noord-Holland
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden