Ruim helft WW'ers langer dan jaar werkloos

Beeld ANP XTRA

Van de 55-plussers met een werkloosheidsuitkering is ruim de helft binnen een jaar nog niet aan het werk. Dat blijkt uit het woensdag gepubliceerde Kennisverslag van het uitkeringsorgaan UWV. Bijna 30 procent raakt binnen het jaar wel weer aan de slag. Anderen verdwijnen uit het bestand doordat ze bijvoorbeeld overlijden of doordat hun uitkering afloopt.

Het aantal werklozen boven de 55 jaar steeg van 68.000 in oktober 2011 naar 81.000 nu. Dat is een stijging van 20 procent. In de bouw steeg de werkloosheid onder ouderen het hardst.
Van de 30 procent oudere werklozen die binnen een jaar wel weer aan het werk is, komt bijna de helft terecht in een tijdelijke baan.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken noemt het in een reactie 'een groot probleem' dat oudere werklozen moeilijk aan de slag komen. Het wordt voor hem een belangrijk thema in zijn overleg met vakbonden en werkgeversorganisaties. Er moet meer aandacht komen voor begeleiding en scholing van oudere werknemers en voor goed werkgeverschap.

Asscher erkent echter dat er een groep oudere werklozen zal zijn die niet meer aan het werk komt. In het regeerakkoord is daarom afgesproken dat de leeftijdsgrens voor de IOW wordt verlaagd van 60 naar 55 jaar. De IOW is een uitkering op bijstandsniveau, waarbij echter geen rekening wordt gehouden met het vermogen van de werkloze of het inkomen van diens partner.

Volgens FNV-voorzitter Ton Heerts tonen de UWV-cijfers aan hoe 'desastreus' het kabinetsplan is om fors te bezuinigen op de WW. 'In deze tijden van crisis, waarin er elke maand 9000 werklozen bij komen, mag je het fatsoenlijke vangnet dat onze huidige WW is niet minimaliseren naar 1 jaar', zegt Heerts. De maximale WW-duur bedraagt nu nog 38 maanden, maar volgens het regeerakkoord wordt dat in 2014 12 maanden. Volgens Heerts bestaat hiervoor absoluut geen draagvlak in Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden