Ruim 4000 banen Belastingdienst weg

Bonden bezorgd, maar ministerie belooft: Geen gedwongen ontslagen

VAN ONZE REDACTIE POLITIEK

Bij de Belastingdienst dreigen massa-ontslagen. Het ministerie van financiën bevestigde gisteren dat door een reorganisatie en meer automatisering tussen vier- en vijfduizend banen bij de Belastingdienst overbodig worden, meer dan 20 procent van het totale personeelsbestand.

Ook een deel van de top van de dienst wordt vervangen. Naast directeur-generaal Peter Veld vertrekken vier andere leden van de vijftien-koppige directie. De FNV werd gisteren verrast door het nieuws. "Wij horen dit van de media", stelt bestuurder Mieke van Vliet. Zij vindt het plan 'schandalig'. Ook het CNV is 'geschokt'.

Volgens het ministerie zal voor het overbodige personeel ander werk binnen de overheid worden gezocht. "Er wordt niemand gedwongen ontslagen", aldus de woordvoerder van staatssecretaris Wiebes. De reorganisatie van de Belastingdienst is opmerkelijk, te meer omdat de dienst jaren worstelde met automatiseringsprojecten. Vorig jaar nog werd een groot project stopgezet dat alle aangiften en toeslagen moest verwerken. Sindsdien is de Belastingsdienst op een bescheidener schaal bezig met automatisering.

De oplossing wordt nu veel meer gezocht in het koppelen van bestaande bestanden. Dat blijkt een groot succes te zijn. Van vrijwel alle belastingplichtigen weet de Belastingdienst inmiddels wat het aanwezige vermogen is en of er sprake is van een eigen huis.

De Belastingdienst kan daarom steeds eenvoudiger het in te leveren aangifteformulier al tevoren invullen. De belastingplichtige hoeft alleen nog de opgevoerde gegevens te controleren, wat ook de nacontrole van de dienst zelf vereenvoudigt.

De reorganisatie betekent dat veel relatief eenvoudiger werk bij de Belastingdienst verdwijnt en dat er een nieuwe vraag ontstaat naar meer gespecialiseerde medewerkers. Naar verluidt worden voor controles op belastingaangiften van grote bedrijven, data-analyse en fraudebestrijding 1500 nieuwe medewerkers geworven.

Volgens de FNV wordt de organisatie van de Belastingdienst 'een complete chaos'. Bestuurder Van Vliet hekelt ook de manier waarop de dienst communiceert. Zij had gisteren 'formeel nog niets gehoord'. Wel kreeg zij, nadat het bericht in de media was verschenen, een uitnodiging om vanochtend te praten.

Het CNV wijst erop dat is afgesproken dat bij de Belastingdienst geen gedwongen ontslagen vallen. Bestuurder Loek Schueler voegt eraan toe dat die afspraak op 1 januari afloopt. Haar collega Van Vliet van de FNV vreest dat het niet lukt alle overbodige werknemers aan ander werk te helpen. "Het gaat om een groep met administratieve banen die lastig elders aan de slag kan."

undefined

Ook voor doven

Muziek is een taal die iedereen begrijpt. Ook doven, meent de Oostenrijkse omroep ORF, die dit jaar het Eurovisiesongfestival verzorgt. Deze zestigste editie heeft de primeur: alle veertig liedjes zijn voor de circa 750.000 doven in Europa toegankelijk gemaakt in internationale gebarentaal, parallel aan de uitzending te volgen via de website van Eurovisie. Doventolk en teamleider Delil Yilmaz vertelt hoe.

Eerst zocht de ORF geschikte doventolken. Het moesten acteurs zijn die de verhalen achter de nummers konden uitbeelden. Want de teksten zijn niet simpel omgezet naar gebarentaal: "Het keer op keer herhalen van een refrein is voor doven heel saai. We bedachten zelf verhalen en maakten storyboards die bij de liedjes passen", vertelt Yilmaz. "Daarbij: hoe beschrijf je een piano-intro aan iemand die nog nooit pianoklanken heeft gehoord?"

Belangrijker zijn de personages. Hij geeft als voorbeeld de Britse inzending, een duet. "Als ik de teksten van de vrouw uitbeeldt, beweeg ik vrouwelijk aan de linkerkant van het scherm. Bij de man sta ik rechts, en kijk ik een stuk stoerder."

Ritme en gevoel in die doveninterpretaties zijn belangrijk. Bij het verheffende 'Rise Like A Phoenix' van titelhouder Conchita gebeurt dat met grootse armgebaren, ingetogener nummers worden klein gehouden. Allemaal met dansende handen en dansende gezichtsuitdrukkingen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden