Ruim 40 procent meer asielzoekers naar EU

Uitgeprocedeerde asielzoekers in een gekraakt kantoorpand in Amsterdam-West.Beeld anp

Het aantal asielzoekers in Europa is afgelopen jaar fors toegenomen, meldt het CBS. In 2014 kwamen er ruim 40 procent meer asielzoekers naar de Europese Unie dan in 2013. In Nederland vroegen bijna 22 duizend mensen asiel aan, meer dan het dubbele van 2013.

Vorig jaar kwamen er in totaal 562 duizend asielzoekers naar EU-landen, terwijl het jaar daarvoor 'slechts' 391 duizend verzoeken werden ingediend. Er zijn niet zoveel asielzoekers naar de EU gekomen sinds 1992, toen 679 duizend asielzoekers een aanvraag deden in de EU.

Een derde van de mensen die in de EU asiel aanvroegen ging naar Duitsland. Ook in Zweden, Italië, Hongarije en Nederland steeg het aantal sterk, vooral door de stroom asielzoekers uit Syrië. In Frankrijk en Groot-Brittannië is het aantal asielzoekers daarentegen nauwelijks veranderd vergeleken met 2013.

Oorlog in Syrië
De grote stijging komt voor een groot deel door de oorlog in Syrië: ruim 117 duizend vluchtelingen uit dat land vroegen asiel aan in de EU. Naar Nederland kwamen 8,7 duizend Syrische asielzoekers. Eind vorig jaar kwamen er ook meer asielzoekers vanuit Kosovo naar Hongarije, Duitsland en Oostenrijk door een versoepeling van de Servische reisregels waardoor Kosovaren de EU makkelijker kunnen bereiken. De werkloosheid in Kosovo is hoog en er heerst al geruime tijd politieke onrust.

Eerlijker verdelen
De druk op EU-lidstaten om de opvang van asielzoekers onderling eerlijker te verdelen, neemt toe. Zowel het Europees Parlement als de Europese Commissie zijn voorstander van een bindend quotasysteem, waarbij de aantallen op te nemen asielzoekers afhangen van onder meer de oppervlakte en het nationaal inkomen van een land.

Tot nu toe willen de lidstaten niets van zo'n verplichte verdeelsleutel weten, tot frustratie van de landen die nu de zwaarste lasten dragen: Italië en Malta als het om de 'eerste hulp' gaat, Zweden en Duitsland bij de uiteindelijke opvang. Op dit moment geldt de 'Dublin-regel': asielzoekers moeten asiel aanvragen in het eerste land waar ze aankomen. Daardoor moet een land als Italië veel meer asielzoekers opvangen dan, bijvoorbeeld, Bulgarije.

De Europese Commissie hamert al jaren op meer daadkracht en solidariteit van de lidstaten, maar Brussel kan ze daar niet toe dwingen. Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie pleitte vorige maand nog voor een gedegen systeem van legale immigratie. "Daarvoor moeten we de deur op een kier laten, anders klimmen de illegale immigranten door het raam naar binnen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden