Stalbranden

Ruim 300.000 dieren kwamen dit jaar om door hitte of brand

Bij een brand in een kippenschuur in Nijkerk (Gelderland) kwamen in augustus duizenden kippen om het leven.Beeld ANP

Dit jaar kwamen 339.000 dieren om door brand of hitte, zo meldt Wakker Dier. 176.000 dieren kwamen om bij brand. De zomerse hitte kostte aan 163.000 dieren het leven. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie zitten de dieren bij brand of hitte vaak ‘als ratten in de val’.

De grootste groep dieren overleed volgens Wakker Dier afgelopen zomer, toen de ventilatie van een vleeskuikenbedrijf uitviel op een zeer hete dag. Daarbij stierven 150.000 jonge kuikens. De grootste stalbrand eiste volgens Wakker Dier 100.000 kippenlevens.

Wakker Dier baseert die cijfers op berichten in de media en op andere openbare informatie, zoals informatie aan de Tweede Kamer. Soms wordt die informatie aangevuld door tipgevers die bij de brandweer werken.

Het is voor het eerst dat Wakker Dier ook het aantal dode dieren door de hitte bijhoudt. “Dat konden we doen omdat dit jaar de hitte zo extreem was, dat er veel over gerapporteerd werd”, zegt woordvoerder Anne Hilhorst.

Een enkele brand kan grote invloed hebben

Het aantal dieren dat overlijdt bij stalbranden houdt Wakker Dier al langer bij. Volgens Hilhorst is dat aantal ‘ongewijzigd hoog’, al jaren rond de 200.000. Volgens Hilhorst is het lastig een trend te ontwaren, omdat een enkele brand een grote invloed kan hebben op het aantal dieren dat sterft.

Volgens Wakker Dier hebben kippen en varkens de kleinste kans om een brand te overleven. Varkens zitten vaak in kleinere ‘kamers’ aan een lange gang, die de enige weg naar buiten is. “Alle deuren één voor één open zetten en de dieren allemaal door die ene gang naar buiten drijven kan niet,” zegt Hilhorst.

Koeien maken verreweg de meeste kans om een stalbrand wél te overleven. “Veel koeien komen nog buiten,” zegt Hilhorst. “De staldeuren kunnen open om alle dieren naar buiten te laten.” 

Lees ook:
Met deze nieuwe maatregel wil de Dierenbescherming de vele stalbranden aanpakken

In haar gevecht tegen stalbranden scherpte de Dierenbescherming in augustus de criteria aan voor het Beter Leven-keurmerk. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden