Protest

Ruim 20.000 betogers in Amsterdam tegen coronamaatregelen

Demonstranten lopen door Amsterdam.  Beeld ANP
Demonstranten lopen door Amsterdam.Beeld ANP

Meer dan 20.000 demonstranten trokken zondagmiddag in een grote optocht door het centrum van Amsterdam om te betogen tegen de coronamaatregelen, stelt de gemeente.

De tocht begon om 12.00 uur op de Dam om daar via de Rozengracht, Marnixstraat. Leidseplein en Utrechtsestraat rond enkele uren later ook weer te eindigen. “De demonstratie is zonder grote incidenten verlopen en de sfeer was gemoedelijk”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Rond het middaguur was het op de Dam al zo druk met betogers dat de gemeente opriep om niet meer te komen. Volgens de gemeente waren er op dat moment al zo’n 10.000 betogers. Later sloten zich nog veel meer mensen bij de optocht aan, waardoor er uiteindelijk meer dan 20.000 mensen op de been waren.

De sfeer onder de demonstranten was gemoedelijk. Er klonk muziek uit geluidsboxen en sommige groepen liepen op het ritme van een trommel. Mensen scandeerden leuzen als “liefde, vrijheid, geen dictatuur”. Vaak hield men zich niet aan de coronamaatregelen. Vooral in de krappe Utrechtsestraat werd er geen afstand gehouden.

Volgens de organisatie van de demonstratie deden er zo’n zestig organisaties mee aan de optocht, die ook een statement maakten tegen heikele kwesties als de toeslagenaffaire, huizentekorten en de gaswinning in Groningen. In de stoet waren gele paraplu’s te zien en vlaggen van Gezond Verstand, Hart voor Vrijheid, Forum voor Democratie, Wakker Den Helder en andere steden van de ‘Wakker’ beweging. Ook was er een kleine kinderoptocht met een spandoek waarop stond ‘Kinderen voor vrijheid’.

Lees ook:

Van klimaatmars tot coronaprotest: Nederlanders gaan steeds vaker de straat op

Het aantal demonstraties in de vier grote steden is in vijf jaar tijd bijna verdubbeld. Ondanks, of misschien juist dankzij de coronamaatregelen, zette de stijgende lijn ook in 2020 door.

Wie zijn de demonstranten op het Museumplein? Een kijkje achter de schermen van de coronaprotesten

Het ging hard tegen hard tijdens de demonstratie op het Museumplein. Zowel agenten als relschoppers raakten gewond. Tussen hen in stond een verzameling ontevreden burgers. Wie zijn zij? En waartegen verzetten zij zich precies?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden