Ruim 17.000 handtekeningen voor Kinderombudsman Dullaert

Kinderombudsman Marc Dullaert. Beeld ANP
Kinderombudsman Marc Dullaert.Beeld ANP

Vertrekkend Kinderombudsman Marc Dullaert krijgt steeds meer steunbetuigingen binnen nu hij gedwongen moet opstappen. In een paar dagen tijd hebben zo'n 17.500 mensen een petitie ondertekend die oproept hem een tweede ambtstermijn te gunnen.

'Wij vinden dat Marc Dullaert de rechten van onze kinderen goed bewaakt en moet blijven als Kinderombudsman', luidt de tekst van de petitie op de site petities24.com. De handtekeningenactie begon afgelopen donderdag en de teller stond rond tien uur vanochtend nog op net boven de 16.000 handtekeningen, maar liep daarna verder op.

De initiatiefnemers willen dat Dullaert (52), wiens eerste ambtstermijn op 1 april afloopt, aanblijft als Kinderombudsman. Hij heeft de afgelopen jaren zijn ambt met verve vervuld, zo vinden zij, en zich kritisch en activistisch opgesteld in het belang van kinderen. De actie begon toen afgelopen donderdag duidelijk werd dat de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen heeft besloten Dullaert niet voor te dragen voor herbenoeming.

Van Zutphen kreeg de post van Nationale Ombudsman vorig jaar april. Sinds zijn komst heeft hij bekeken wat organisatorisch nodig is om zijn ambities voor het ambt te realiseren. Dat vraagt volgens hem veranderingen in de organisatie.

Van Zutphen wil dat die aansluit bij ontwikkelingen binnen de maatschappij en de overheid en heeft 'na rijp beraad' besloten 'om de ruimte te benutten die de wet mij biedt om mijn eigen team samen te stellen', schreef Van Zutphen bijna twee weken geleden in een brief aan Kamervoorzitter Arib.

"Dullaert heeft de functie als Kinderombudsman vijf jaar lang op geweldige wijze vervuld. We gaan nu op zoek naar een opvolger", liet de woordvoerster van Van Zutphen afgelopen donderdag weten.

Dullaert is ook voorzitter van het Europese netwerk van kinderombudsmannen. Of hij die functie kan behouden als hij na 1 april zijn post in Nederland kwijtraakt is nog niet duidelijk.

De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen. Beeld ANP
De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen.Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden