Ruige film over skater gaat slachtoffers te ver

Een man en een vrouw uit Rotterdam eisen dat wordt geknipt in de binnenkort te verschijnen film 'Zombie'. De twee verzetten zich tegen een scène in de film waarin te zien zou zijn hoe zij bij een ruzie worden mishandeld door de bekende Rotterdamse skateboarder Tim Zom.

Het jonge stel deed vorig jaar aangifte van hun mishandeling op de Maasboulevard in Rotterdam door een paar skatende jongeren. De politie kon geen verdachten aanhouden. Eind januari herkende het tweetal echter op televisie Tim Zom als hun aanvaller, toen die te gast was bij het programma 'Pauw en Witteman'.

Ze stapten opnieuw naar het politiebureau. Justitie heeft de skateboarder afgelopen maand alsnog verhoord. Volgens een woordvoerder bekijkt de officier van justitie nog of het tot vervolging komt.

Afgezien van die mogelijke strafzaak willen de twee slachtoffers voorkomen dat de film over het roerige skateleven van Zom binnenkort in een ongekuiste versie naar de Nederlandse bioscopen gaat en ook internationaal wordt verspreid, zoals de bedoeling is van producent Hazazah Pictures. Morgen legt hun advocaat die eis in kort geding voor aan de rechtbank in Amsterdam.

Advocaat Van de Sande ontkent dat er een poging wordt gedaan de complete film 'Zombie' uit de roulatie te halen. "Een verbod op de film zou te ver gaan, vinden mijn cliënten ook. De eis is dat de betreffende scènes over de mishandeling eruit worden gehaald. Het is vervelend als je jezelf op zo'n manier terugziet in een film."

Een gesprek tussen de filmmakers en de twee indieners van de aangifte was volgens de advocaat niet haalbaar.

In het kort geding beroepen de twee zich op het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer, vastgelegd in het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Ook het portretrecht kan uitzending van de volledige film dwarsbomen.

Bij Vara/BNN zijn de omstreden filmpassages over de ruzie inmiddels van de site verwijderd. Volgens een woordvoerster van 'Pauw en Witteman' gebeurde dat op verzoek van zowel het Rotterdamse stel als de producent. De productiemaatschappij wilde gisteren niet reageren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden