'Rugzakje' voor gehandicapten weer uitgesteld

De extra bekostiging van gehandicapte kinderen in het onderwijs wordt weer met een jaar uitgesteld. De wet die het 'rugzakje', de 'leerlinggebonden financiering', mogelijk moet maken is te ingewikkeld om de streefdatum van 1 augustus 2000 te halen. De nieuwe datum is 1 augustus 2001.

Door dat rugzakje met geld kunnen ouders van een kind met een handicap extra ondersteuning in het onderwijs voor hun kind bekostigen.

Het is de derde keer dat de komst van het 'rugzakje' wordt uitgesteld. Na uitvoerig onderzoek en drie conferenties heeft staatssecretaris Adelmund besloten dat er een landelijk dekkend netwerk van Regionale Expertisecentra komt.

Ouders kunnen daar terecht om te laten onderzoeken of hun kind voor extra ondersteuning in aanmerking komt. Uiteindelijk beslist een onafhankelijke commissie over de toekenning van een dergelijk budget. Op korte termijn kunnen experimenten met deze Regionale Expertisecentra starten.

Leerlingen die wegens hun handicap extra voorzieningen nodig hebben, kunnen een leerlinggebonden budget krijgen. Ouders kunnen met dat budget kiezen of ze hun kind naar het regulier of naar het speciaal onderwijs willen sturen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden