Ruggengraatbrug wint prijsvraag

LEIDSCHENVEEN - Met de brug RIB-01 heeft het ontwerpersteam Jan Brouwer Associates gisteren de internationale bruggenprijsvraag van Leidschenveen gewonnen. De prijs, waarbij ook 20 000 gulden hoort, is opmerkelijk omdat er zestig bruggen van het winnende ontwerp in de door oude weteringen en nieuwe watertjes doorkruiste woonwijk Leidschenveen worden gebouwd.

Van onze kunstredactie

De brug dijt tot een familie uit, in de varianten voetgangersbrug, voet/fietsbrug, en als brug voor alle verkeer. De jury koos uit 107 inzendingen, waarvan de helft buitenlandse. Het programma van eisen stelde onder meer dat je er - per rubberboot of te schaats - onbelemmerd onderdoor moest kunnen.

De jury wilde zich laten verrassen, en liet de inzenders daarom zo vrij mogelijk. Er moesten liever geen steunpunten midden onder de brug komen, de balustrades moesten minstens een meter hoog worden en “oeverdieren moeten zich ongestoord langs de oever kunnen verplaatsen”, waardoor de brug maximaal tien meter water, en aan weerszijden twee keer vijf meter land moet overbruggen.

De jury prijst de inzet, gretigheid en kwaliteit van de inzendingen, die nog van pas zullen komen aangezien “in ons overwegend vlakke polderland in de komende 15 jaar nog op grote schaal gebouwd zal worden”.

De ontwerpers van de RIB-01 zijn er volgens de jury in geslaagd “op ingetogen, maar expressieve wijze de geraffineerde constructie van de brug te verheffen tot karakter van de brug. De seriematigheid van de bruggen is volledig uitgebuit door een zeer hoogwaardige productietechniek te ontwikkelen met een klein aantal grote mallen. De brug heeft de grootste overspanning, en heeft zeer verzorgde, elegante landhoofden die het talud moeiteloos onder de brug door laten lopen.” De jury ziet in “de brug met de 'ruggengraat' een moderne variant op de klassieke betonconstructies van het begin van deze eeuw”. Die ruggengraatconstructie onder de brug bestaat uit een stelsel van moer- en kinderbalken die gewichtsbesparing opleveren.

De tweede (10 000) en derde prijs (5 000 gulden) gingen naar de TOP-60 van Zwarts & Jansma Architecten en de FTM-00 van Haskoning Amsterdam. In de jury zaten de ingenieurs Roel Bakker, Mick Eekhout, Maurits Klaren (voorzitter), Carel Weeber en Erik Wiersema.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden