Rudi Carrell overleden

Rudi Carrell, de Nederlandse showmaster, die na een carrière op de Nederlandse televisie in Duitsland furore maakte, is vrijdagmiddag op 71-jarige leeftijd aan longkanker gestorven.

Bekijk video: smallband/breedband bekijk video

Joost van Velzen

Dat heeft zijn arts vandaag laten weten.

Volgens Carrells familie is de showmaster „vredig ingeslapen”. Gisteren heeft een herdenkingsdienst plaatsgehad, waarbij zijn naaste familieleden aanwezig waren. Carrell wilde geen officiële plechtigheid. Hij wilde zo onopvallend mogelijk worden herdacht, zei Carrells schoonzoon Dieter Klar vandaag. Klar zei dat de familie erop was voorbereid dat de showmaster niet lang meer te leven had.

Carrell werd op 19 december 1934 in Alkmaar als Rudolf Wijbrand Kesselaar geboren. Hij nam zijn artiestennaam over van zijn vader, die als kleinkunstenaar optrad onder de naam André Carrell. De presentator liet in november 2005 weten dat hij aan longkanker leed. Sindsdien leidde hij een teruggetrokken bestaan op zijn landgoed nabij Bremen.

Over zijn ziekte was Carrell naar eigen zeggen weinig verrast. „Die ziekte had ik eigenlijk allang moeten hebben”, zei hij in een van zijn laatste interviews. De kettingroker legde de sigaretten pas aan de kant, nadat artsen de longkanker in zijn lichaam hadden geconstateerd.

In Nederland werd Carrell bekend met de Rudi Carrell Show, die de VARA uitzond. In 1964 maakte de presentator de overstap naar de Duitse televisie, waar hij vooral succes had met de zaterdagavondshow Am Laufenden Band en de komedie 7 Tage, 7 Köpfe. In Duitsland ontving Carrell voor zijn gehele carrière de prestigieuze prijs Die Goldene Kamera.

Carrell presenteerde niet alleen, hij speelde ook in meerdere Duitse speelfilms, waaronder Tante Trude aus Buxtehude (1971) en Wenn die tollen Tanten kommen. Verder bestormde Carrell in 195 de Duitse hitparades met de schlager Wann wirds mal wieder richtig Sommer.

Voor zijn Nederlandse oeuvre ontving Carrell meerdere prijzen. In 1963 onderscheidden Nederlandse televisiecritici hem met de Nipkowschijf. In 1964 won hij op het televisiefestival van Montreux een Zilveren Roos voor zijn Rudi Carrell Show. Later kreeg hij ook een Gouden Roos en een Ere-Roos.

Aanvankelijk klaagde de showmaster dat de waardering in Nederland te wensen over liet. Met zijn benoeming door de koningin tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw in 2001 kreeg hij die erkenning alsnog.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden