Rubens gaat nu door het leven als Van Dyck

Een vierhonderd jaar oud portret dat lange tijd is toegeschreven aan de beroemde schilder Peter Paul Rubens is waarschijnlijk het werk van een van zijn leerlingen, Anthony van Dyck. Dat blijkt uit onderzoek van de Antwerpse chemieprofessor Koen Janssens.

Het gaat om een zelfportret van Van Dyck dat sinds 1995 in het Rubenshuis in Antwerpen te zien is. Janssens deed onderzoek naar ondertekeningen en verfcomposities met behulp van geavanceerde röntgentechnieken. De gelaatstrekken en haarpuntjes van een onderliggende tekening vertonen grote gelijkenissen met andere zelfportretten van Van Dyck.

Meer is op dit moment niet bekend over het onderzoek. Janssens wil dat de conclusies eerst verschijnen in een wetenschappelijk tijdschrift. Daarna kan het onderzoek worden gepresenteerd. Het nieuws was onder embargo gebracht, maar dat werd geschonden door de Britse krant Sunday Times.

Diezelfde krant wist te melden dat als het inderdaad gaat om een zelfportret van Van Dyck, de waarde van het schilderij zou kunnen verdubbelen. Zelfportretten van Van Dyck zijn namelijk veel zeldzamer dan portretten van Rubens. De conservator van het Rubenshuis, Ben van Beneden, kan zich wel voorstellen dat de waarde iets zal stijgen als het portret inderdaad door Van Dyck is geschilderd. "Dat komt dan vooral door de jonge leeftijd waarop Van Dyck het zelfportret zou hebben gemaakt. Het werk wordt daardoor wel extra bijzonder." Maar een verdubbeling van de waarde vindt hij overdreven. "Het gaat uiteindelijk nog steeds om hetzelfde schilderij."

In 1995 werd het portret door het Rubenshuis voor 900.000 euro gekocht op een veiling van Sotheby's in New York.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden