Ruard Ganzevoort 'Ciske de rat is een ouwe geliefde van me'

Bent u een lezer? "
Ik lees veel, maar vooral stukken en scripties. Dingen die moeten. En het zijn altijd betogen. Ik kom daardoor te weinig toe aan boeken, aan verhalen, aan literatuur."

Is daar niks aan te doen?
"Wie echt wil, kan altijd tijd maken, natuurlijk. Maar tijd is beperkt als je een druk leven hebt. In vakanties kom ik wel aan lezen toe. Zo heb ik laatst 'Triomf' gelezen van Marlene van Niekerk. Dat gaat over het leven in een arme blanke wijk van Johannesburg. Het verhaal is zo goed omdat ze het stereotiepe beeld van de rijke witte en de onderdrukte zwarte doorbreekt. Ook zo mooi vond ik 'Koninkrijk vol sloppen' van Auke van der Woud, over de opkomst van de verstedelijking, en de vaak erbarmelijke woonomstandigheden."

Geen lichte kost.
"Ik hou van boeken met enige substantie. Ik lees graag verhalen die invoelbaar maken hoe het leven van mensen is en hoe complex het vaak ligt. Het is anders heel makkelijk om in zwart-witbeelden te schieten."

Waarom leest u?
"Tja. Verhalen parkeren de grote concepten, en zoeken naar concreetheid. Daarmee kunnen ze overtuigen, zodat de lezer denkt: zo kan het gegaan zijn. Ik heb in de wetenschap en in de politiek te maken met betogen. Die zijn veel algemener. Dat is ook het gevaar voor de politicus: dat je je verliest in grote concepten. Terwijl het gaat om mensen. Elk mensenleven is een verhaal."

Is er een boek verbonden met een bijzondere gebeurtenis in uw leven?
"Nee, maar wel met een tijd. Ik was als jongetje heel erg onder de indruk van 'Ciske de rat' van Piet Bakker. Vooral de machteloosheid die ervan uitgaat is me goed bijgebleven. Het boek is een ouwe geliefde van me. Een recentere favoriet is 'De welwillenden' van Jonathan Littell, over een SS'er die heel precies zijn eigen rol beschrijft in de oorlog. Schokkend gedetailleerd."

Leest u lukraak of gericht?
"Meestal lees ik aanraders van mensen die ik ken. Verwijzingen en recensies in kranten zetten me ook op het spoor."

Zegt uw leesgedrag iets over uw persoonlijkheid?
"Dat weet ik niet. In mijn kast staan zakelijke boeken maar ook detectives. Daar heb ik stapels van gelezen. Op dit moment ben ik vooral geïnteresseerd in brede vraagstukken, maar dat kan zo weer veranderen. Ook privé verschuift je aandacht van groot naar klein. Dus in die zin heeft wat je leest toch wel te maken met je eigen biografie."

Prof. dr. R. Ruard Ganzevoort (1965) is hoogleraar praktische theologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarnaast is hij lid van de Eerste Kamer voor GroenLinks.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden