RTL4 moet oppassen

Televisie, zo legde Jan Lenferink zaterdagavond uit bij gelegenheid van het begin van RTL5, stelt niets meer voor: een gat in de muur of gewoon een lichtknopje. Gelukkig gebeurde het in een formidabel warrig programma, waaruit in elk geval bleek, dat het maken van tvprogramma's een kunstje is, dat lang niet iedereen beheerst.

Lenferinks formule is even bekend als simpel: hij doet altijd en over alles alsof het ergens over gaat, wauwelt in hoog tempo en luistert naar niemand. Dat gewauwel is tevoren ook nog voor hem bedacht, anders houdt hij het tempo niet vol. Hij heeft de tekst voor zich nodig op de auto-cue en ziet hij die even niet, dan komt er net zolang modieus klinkend, inhoudsloos gebrabbel uit hem, tot hij z'n tekst heeft teruggevonden. Zijn vragen staan op papier en wie voor een antwoord meer dan vijf seconden nodig heeft, wordt door Lenferink onderbroken met de volgende vraag voor iemand wiens naam hij vergeten is, maar wat doet dat ertoe?

Tussendoor roept hij steeds seks, drugs en rock 'n roll, en anders krijgt hij last van modieuze grappigheid en spreekt dan buitenlandse woorden vreemd uit. Wie hem later op de avond terugzag kreeg nog een keer de volle laag van de puberale proleten decadentie waarin hij zich wentelt. Maar toen zaten we met 'Saturday Night Five' ook midden in Lenferinks wereldje.

Dat programma was bedoeld als amusement en desnoods, als ze niks beters wisten, mocht ook de hele zogenaamde hype, de overspannen onzin van de doelgroepenstrategie van RTL5 op de korrel worden genomen, zoals de maker van het programma, Bert van der Veer, zaterdag in NRC/Handelsblad schreef. Waar kom je met zoveel onnozelheid terecht? Op het schoolreisje van wat doorgaans 'de Amsterdamse grachtengordel' heet. Als professor In 't Veld in de RAI de granaat, die hij van Sonja Barend kreeg, eens tot ontploffing had gebracht, dan was de hoofdstad meteen weer een stuk leefbaarder geworden.

Was het camp of hype dat zich daar afspeelde ten bate van RTL5? Laten we het houden op een heel dun grapje, dat uitgerekt werd tot een amateuristisch gedoe van Luxemburgse allure. Het beoogde grapje was, dat er een verkiezing zou worden gehouden van de zogenaamde ultieme RTL5-kijker. Waarbij dan ook weer zogenaamd allerlei mensen, die niet voldoen aan het profiel dat RTL5 zelf bedacht heeft, zouden worden afgezeken. Het geheel gelardeerd met presentatoren en artisten, die eigenlijk ook niet door de zogenaamde doelgroep worden gewaardeerd.

Maar ja, daar moet je iets voor kunnen, durven en mogen. En het probleem is natuurlijk dat die doelgroep van beter opgeleide jonge mannen, die gek zijn op seks, voetbal en een gesprek laat op de avond, door RTL5 bedacht en uitgevent is. Daar kun je geen grapje over maken, want van dat 'profiel' uit de reclamekoker moet die zender gaan leven.

Dus werd het gewoon maar een end weg wat particuliere lol trappen door de geinviteerde personalities, onder leiding van presentatrice Rowan Moore, die zacht gezegd niet echt een verrassing bleek. Zij kreeg ook van doen met haar copresentatrice Jeannie Linguini, die zonder succes een uur lang probeerde 'bitchy' en daardoor ook leuk te zijn. Het werd een marteling die men slechts zeer zorgvuldig uitgekozen vijanden toewenst.

Met verder van die lol als Jacques Herb ook een liedje laten zingen. Herb is in een aparte sector van het Amsterdamse uitgaansleven ontdekt als een goeie grap. Net zoals Gert en Hermien daar hun opwachting mogen maken. En nep-Abba's en nep-Beatles ook op een juichend onthaal kunnen rekenen. Of dat Barbara Plugge en Sheila de Vries samen mensen gaan afzeiken (dat is het woord en zo plat was het ook allemaal) op hun kleding.

Het soort van lol bereikte een triest dieptepunt toen de cabaretier Dolf Jansen het zogenaamde jurylid Herman Emmink voor paal zette: en 'n pret dat de zaal had. Want de beoogde doelgroep is nu eenmaal ook smakeloos, leeghoofdig en platvloers.

Het zal de bedoeling zijn geweest, dat de kijkers de dubbelzinnigheid zouden zien. Maar daar was geen beginnen aan. Daarvoor ontbrak iedere kunde in de RAI. Het bleef op de openingsavond van RTL5 stuitende ongein, door lui, die maximaal bij machte zijn RTL4 concurrentie aan te doen.

Gisteravond nog even gekeken naar 'Week 39/40' van Henk Terlingen en Loretta Schrijver. Die moeten nog heel veel oefenen en bedenken, maar het had wereldallure in vergelijking met de shockerende troep van zaterdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden