RTL-icoon Conny Mus overlijdt tijdens vakantie in Nederland

amsterdam – - „Als er ergens beschietingen zijn, zorg ik dat er in mijn stand-upje minimaal één knal te horen is.” Conny Mus, Midden-Oostencorrespondent van RTL, overleed in de nacht van donderdag op vrijdag aan een hartstilstand tijdens vakantie in Nederland.

Van onze verslaggever

Mus werd 59 jaar oud. De geboren Amsterdammer vertrok in 1982 naar Israël met naar eigen zeggen enkel een rijbewijs en zwemdiploma’s op zak; zijn school had hij niet afgemaakt.

Na een korte loopbaan als onder meer salami-importeur belandde hij in 1989 bij Veronique en aansluitend bij RTL in Jeruzalem, waar hij ruim twintig jaar zou blijven en volgens hoofdredacteur Harm Taselaar zou uitgroeien tot ’het icoon van RTL Nieuws’.

Mus verstond de kunst om bij iedere aanslag vrijwel direct ter plaatse te zijn en bovendien vulde hij zijn adresboek in de loop der jaren met de telefoonnummers van vrijwel iedereen die er in het conflict tussen Israël en de Palestijnen toe deed.

„Ik laat zoveel mogelijk zien dat ik overal heel dichtbij ben”, zei hij tien jaar geleden tegen het Algemeen Dagblad.

Mus was kritisch op zijn collega-correspondenten: zo meende hij dat journalisten met een Joodse achtergrond niet onpartijdig verslag konden doen. Het leverde hem een stroeve verhouding op met zijn evenknie bij het ’NOS Journaal’, Eddo Rosenthal, maar het zou hem niet beletten later een relatie te krijgen met een Israëlische vrouw.

Van hun kant vonden collega-journalisten dat Mus weinig diepgang in zijn reportages aanbracht.

Mus was zeer joviaal en had een bourgondische levensstijl, hij reed van ramp naar ramp met muziek van André Hazes in zijn gepantserde auto en nuttigde menig whisky-cola in Israëlische hotels.

Mus deed in de afgelopen twintig jaar verslag uit veel landen, waaronder Cambodja, Irak, Cyprus, Jordanië, Irak, Kosovo, Egypte en Zuid-Afrika. Op 7 augustus zond ’RTL Nieuws’ zijn laatste reportage uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden