RTL Boulevard bracht al 1000 keer drie kwartier nieuws met een knipoog
Een tv-programma waarin nieuws ’met gevoel’ wordt gebracht en met misschien wel het bekendste deuntje van Nederland. Vanavond voor de 1000ste keer: RTL Boulevard.
Het moet een van de bekendste deuntjes van de Nederlandse televisie zijn: de melodie van RTL Boulevard. Vijf dagen per week te horen als presentator Albert Verlinde zijn openingszin heeft uitgesproken, of om modedeskundige Fiona Hering af te kappen omdat ze weer eens door ratelt. Vandaag voor de duizendste keer: Boulevard jubileert. Goed voor meer dan een miljoen kijkers per uitzending die door Verlinde, presentatrice Daphne Bunskoek en wisselende deskundigen worden geïnformeerd over onderwerpen variërend van de showbusiness tot misdaad.
Boulevard is het genre roddelrubriek voorbij met de live-uitzending van de Ako-literatuurprijs en regelmatige primeurs. Maar een gewoon nieuwsprogramma is het zeker niet te noemen.Terwijl de presentator een item aankondigt, worden onderin beeld de leukste woordgrapjes gemaakt, soms op het flauwe af. Zoals bij een item over de rechtszaak tegen de voormalige Ahold-top: ’Hamsteren!!!’. En als het over topcrimineel Mink K. gaat: ’Linke Mink’.
,,Er is al zoveel opgeprikte televisie”, vindt Kas van Iersel, de stem van Boulevard. De voice-over, die de bij de items horende teksten inspreekt, zit er vanaf het begin bij. ,,Nieuws kan je op een veel leukere manier brengen dan de journaals doen, die zijn een en al vezels. Wij zijn een suikerspin. Boulevard kijkt lekker weg, maar ik hoop wel dat mensen nog een andere bron van nieuws hebben dan alleen ons.”
Want er wordt wel geroddeld in Boulevard, weet ook John van den Heuvel. De misdaadverslaggever van de Telegraaf bedankte daarom voor de eer één van de vaste deskundigen te worden bij de start van het programma in 2001. ,,Boulevard associeerde ik met roddeljournalistiek. Mijn omgeving zei dat ik het niet moest doen, omdat ik dan als journalist niet meer serieus genomen zou worden.” Nadat het programma begonnen was, zag hij dat het meer was dan een half uur – en inmiddels drie kwartier – live roddeltelevisie. Sindsdien bezet hij iedere week een avond de deskundigenkruk. ,,We brengen nieuws op een ontspannen manier, soms met een knipoog. En ja, af en toe zetten we dingen wat scherper aan dan ze zijn. Van sommige onderwerpen zijn de feiten nou eenmaal moeilijk te checken, zoals in de showbusiness en royalty. Maar er wordt in Boulevard ook journalistiek bedreven. Het succes van het programma zit hem in de mix van elementen: journalistiek en luchtigheid. Dát is zo sterk aan het format.”
De vaste deskundigen spelen daarin een grote rol, soms bijna een karikatuur van zichzelf. Irene van der Laar die over lifestyle of mode vertelt en steeds in haar aantekeningen moet kijken, modedeskundige Fiona Hering die zo snel praat dat de kijker de draad kwijt raakt en misdaadverslaggever Van den Heuvel die niet altijd goed uit zijn woorden komt. Zij en de andere deskundige zullen vanavond in de jubileumuitzending over hun hoogtepunten van de afgelopen jaren vertellen.
Voor Van den Heuvel waren dat de liquidaties in het criminele circuit. ,,Het was alsof de duvel ermee speelde, ik was toevallig steeds op die dagen ingeroosterd. Ik ben een echte krantenjournalist, dus dat zijn de uitzendingen die ik het mooiste vind. Zoals de ontvoering van Claudia Melchers die om zes uur ’s avonds bekend werd. Snel bellen, iets in elkaar draaien en daar om half zeven de uitzending mee openen.”
Vraag de vaste medewerkers het programma te omschrijven en ze komen met metaforen van ’een mooi gebouwd taartje’ en ’een huzarenstukje’ tot ’een boeket waar van alles wat in zit’. Belangrijk zijn, of het nou om een taart of boeket gaat, de verschillende ingrediënten, zegt presentator Albert Verlinde. ,,Iedere ochtend spreek ik het programma telefonisch door met de eindredacteur. Dat kan lang duren, ik blijf een lastig mannetje. Er moet van alles wat in een uitzending zitten. Tegenover Jiskefet wil ik Frans Bauer: het moet elke dag een mooie mix zijn.”
Dat alles met daar overheen een saus van het onmiskenbare Boulevard-toontje. Voice-over Van Iersel noemt zijn Boulevard-stem ’een blaaskaakje’. ,,Hij is nogal gezwollen, staat op een podium met een spotje erop. Iedereen krijgt dezelfde behandeling, zowel Wim Sonneveld als de koningin.”
Presentator Verlinde doet hetzelfde in beeld. Typerend is zijn eerste zin bij het belangrijkste Boulevard-nieuws van die dag. Zoals bij het overlijden van Ralph Inbar, de maker van Bananasplit. Verlinde: ,,Ik heb gezegd dat onze lieve Heer om zich heen zat te kijken of hij geen verborgen camera zag. In die eerste zin moet je je gevoel stoppen, ik voel of het klopt of niet. Deze zin zette Inbar goed neer, wat voor man het was. En die zin zei: ’We moeten toch door, hoe erg het ook is’.” Dat gevoel, de mening van Verlinde, mede-presentatrice Daphne Bunskoek - en haar voorganger Beau van Erven Dorens, zijn belangrijk voor Boulevard. ,,In de ochtendshows op de radio hoor je wat Giel Beelen en Edwin Evers van de actualiteit vinden, ’s avonds heb je ons. Soms is dat heel zwaar, we moeten steeds persoonlijk zijn. Daar heb ik niet altijd zin in. Toen Theo van Gogh vermoord was bijvoorbeeld. Ik belde Beau. We zeiden tegen elkaar: ’We willen niet, alsjeblieft hoeft het een keer niet?’.”
Maar dat zijn juist de mooiste uitzendingen. De oprecht verdrietige Verlinde die praat over de overleden actrice Guusje Nederhorst en het emotionele afscheid van Beau van Erven Dorens die na een kleine vier jaar Boulevard naar Talpa vertrok.
Tegelijkertijd maakt het persoonlijke dat je je als kijker soms afvraagt hoe serieus je het allemaal moet nemen. Als Albert Verlinde zijn eigen musicals in het programma promoot en wanneer advocaat Bram Moszkowicz vanaf de deskundigenkruk spreekt over zijn van verkrachting verdachte cliënt Robin van Persie. Verlinde: ,,Dat Bram er zit en zijn verhaal doet, is alleen maar lekker. Hij maakt er geen geheim van dat hij advocaat is. En natuurlijk ben ik theaterproducent, het zou raar zijn als ik daar mee op zou houden. Ik vind het zo’n onzin dat mensen daarover zeuren. We maken reclame voor alle omroepen, voor allerlei programma’s. Je hoort toch ook nooit iemand over Jeroen Pauw die in Nova de politiek rond de publieke omroep behandelt terwijl hij er zelf onderdeel van uitmaakt?”