Rozendaal ziet af van bouw school nabij snelweg

De Gelderse gemeente Rozendaal schrapt de bouw van een basisschool op tweehonderd meter afstand van de A12. Dat gebeurt na luchtmetingen en analyses door TNO en de GGD Gelderland Midden op verzoek van de twee dorpscoalitiepartijen. Zij besloten gisteren hun handen af te trekken van het bouwplan nu blijkt dat de lucht aan de snelweg 12 procent meer roet bevat dan verderop in het dorp.

Rozendaal is de eerste gemeente die studie liet doen naar ultrafijne stofdeeltjes en roet. Regelgeving ontbreekt nog.

Het dorp is al een jaar in de ban van het schoolproject en de fijnstofdiscussie. Ouders en leerkrachten keerden zich tegen de nieuwbouw van de dorpsschool op een heuvel aan de A12 nabij Arnhem. De kleine kasteelgemeente dacht daar op de voormalige sportvelden kostenneutraal te kunnen gaan bouwen. De velden zijn deels in eigen bezit. De verkoop van grond voor woningbouw eromheen zou geld opleveren voor school en gymzaal. Ouders leek dat echter een ongezonde plek voor hun kinderen en voerden actie. Ook het Astmafonds kwam in verzet.

TNO en GGD Gelderland Midden werd door de coalitiepartijen gevraagd wetenschappelijk uitsluitsel te geven. Veel praktijkkennis over ultrafijne stofdeeltjes en roet in de lucht langs snelwegen ontbreekt immers nog. Nieuwe inzichten vanuit de wetenschap wijzen echter op gezondheidschade door kleinere stofdeeltjes, niet door grotere, waarvoor al overheidsbeleid is.

Vergelijkende metingen op de huidige en geplande schoollocatie in Rozendaal tonen aan dat de roetconcentraties bij de snelweg aanmerkelijk hoger zijn dan in het dorp. De uitstoot komt vooral van dieselmotoren van passerende trucks.

Roetuitstoot leidt volgens de GGD Gelderland Midden tot gezondheidsklachten, met name bij kinderen. De gezondheidsdienst stelt dat schermen langs de snelweg hiertegen niet helpen. Er is al een landelijke GGD-richtlijn die gemeenten afraadt binnen driehonderd meter van snelwegen te bouwen voor risicogroepen, zoals kinderen in de groei.

Het Rozendaalse actiecomité van schoolouders is blij met het besluit. De gemeente leek de schoolbouw, na jaren debat over andere kwesties, door te gaan drukken. "De gemeenteraad toont moed", zegt Mariëlle Budel van het comité. Burgemeester Jan Hendrik Klein Molekamp (VVD) 'is trots' dat de gemeente zo'n uniek onderzoek heeft aangedurfd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden