Rozenburg stemt als enige gemeente voor een andere raad

De rode potloden zijn geslepen. De stemhokjes zijn opgebouwd. Om 07.30 uur gaan de kiesbureaus open. Tot 21.00 uur vanavond.

Van onze verslaggever

In 394 gemeenten worden vandaag 393 nieuwe gemeenteraden gekozen. Het verschil wordt gemaakt door Rozenburg. Daar gaan de inwoners vanwege een herindeling stemmen voor de nieuwe gemeenteraad van Rotterdam. Later deze maand wordt Rozenburg bij Rotterdam getrokken. Het dorp zelf krijgt wel een deelraad.

In nog eens 37 gemeenten hoeven de inwoners helemaal niet naar de stembus vanwege de gemeentelijke herindeling. In acht gemeenten zijn al verkiezingen geweest en in 29 gebeurt dat later dit jaar.

Uitstel is er onder meer in Oss, met 11 zetels van oudsher het bolwerk van de SP. Gennep, waar D66 met 5 zetels de grootste aanhang van het land heeft, stemt ook later. Opvallende afwezige is ook Renswoude. Het Utrechtse dorp zal zich vanavond niet mengen in de wedloop om de eerste uitslag.

De laatste keren verloor Renswoude die prestigestrijd vanwege het elektronisch stemmen. Evenals vorig jaar voor Europa, wordt met het potlood gestemd. Voor de twaalf miljoen kiesgerechtigden zal dat weer wennen zijn. Ook moeten de kiezers een geldig identiteitsbewijs bij zich hebben. Wel kunnen zij in elke willekeurig stembureau in hun gemeente terecht, tenzij ze ook voor een deelraad moeten kiezen.

In totaal staan er 8867 raadszetels op het spel. Het aantal per gemeente is afhankelijk van het aantal inwoners. Zo krijgt Tilburg (nu boven de grens van 200.000 inwoners) er in de nieuwe raad zes zetels bij.

Het CDA is in de meeste gemeenten vertegenwoordigd. Alleen In Rozendaal en op Vlieland en Schiermonnikoog ontbreken de christen-democraten. Landelijke nieuwkomers zijn TON (in 40 gemeenten), Partij voor de Dieren (6) en PVV (2).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden