Roze leger leidt alles in goede banen

Toeristen roemen Londens legioen van vriendelijke vrijwilligers Geen problemen in verkeer en metro

REPORTAGE | LONDEN

Tegenover Charing Cross Station legt Alamin Hussain (21) met een kaart in de hand een toerist geduldig uit hoe hij naar metrostation Embankment moet lopen dat om de hoek ligt. Hussain staat al sinds vijf uur 's ochtends op de straathoek om als een van de 3500 Transport of Londen 'ambassadeurs' bezoekers de weg te wijzen. Zij zijn niet te missen in hun roze shirts en hesjes. Het is alsof een roze leger over Londen is uitgewaaierd. Ze staan overal in de buurt van belangrijke metro- en treinstations en sportlocaties.

"Alles is roze. Ik heb in een paar uur wel vijfhonderd vrijwilligers gezien. Je kunt niet verkeerd gaan", vertelt de Nederlander Athar Husain Khan over zijn bezoek aan het Olympic Park, waar hij samen met zijn 9-jarige zoon hockey heeft gekeken. De trein zat bomvol, maar het vervoer ging zeer voorspoedig. Alleen na afloop van de wedstrijden was het wel een erg grote meute die gelijktijdig het park verliet. "Dat konden ze bijna niet managen."

Na de opening vrijdag was gisteren de eerste test voor het openbaar vervoer en verkeer. De extra miljoen bezoekers zouden voor zo'n drie miljoen extra reizen in het openbaar vervoer zorgen - 25 procent extra verkeer bovenop de gebruikelijke twaalf miljoen ritjes per dag. Het leek erop alsof de Londenaren de maandenlange waarschuwingen ter harte hadden genomen. Ze bleven weg van de drukke stations en locaties of vermeden die waar mogelijk. De wegen stonden niet vaster dan gebruikelijk, waren misschien zelfs wel rustiger, en er waren geen problemen met de metro.

Premier Cameron nam 's ochtends zelf poolshoogte. Hij reisde tot tevredenheid met de Bakerloo Line en nam 's middags de metro om de Britse schoonspringers aan het werk te zien.

Hij wil liever niet gezien worden op de speciaal voor de sporters en sportbobo's gereserveerde olympische rijbanen, waar de Britten zich vreselijk aan storen. De banen zorgden op verschillende plaatsen voor verkeersopstoppingen.

"Ik doe er drie keer zo lang over om Londen in te komen en er is helemaal geen werk, klaagde een taxichauffeur. "Kijk om je heen: het centrum is leeg. Ik heb de hele ochtend maar twee ritjes gehad." Maar taxichauffeurs klagen altijd.

Na de veel geprezen opening, een ode aan het soms eigenaardige karakter van de Britten, hebben veel sceptische Britten hun twijfel over het succes van de Spelen laten varen. "De opening heeft mijn verwachtingen ver overtroffen", zegt sportliefhebber James Duggan (23). Gehuld in een Team GB-shirt, vlag om zijn schouders geknoopt en een Union Jack-pet met belletjes, wacht hij met vrienden op de middagwedstrijden van het beachvolleybal, dat midden in het centrum bij Horse Guards Parade wordt gehouden.

Spelen of niet, de guards staan op wacht. Ben Schalks neemt foto's. Samen met vrienden heeft hij in het weekend het wielrennen gezien. "Ik vind het super geregeld, alles is goed aangegeven en iedereen is heel vriendelijk. Bij het EK voetbal in Polen heb ik anderhalf uur rond een stadion gezworven."

"Iedereen is behulpzaam. De sfeer is heel gemoedelijk. Dat had ik niet verwacht", vindt ook zijn vriend Piet de Ridder. "Het enige jammere is dat het zo moeilijk is om aan kaartjes te komen."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden