Roze gelovigen

Hoe gaan geloof en homoseksualiteit samen? Fotografen Anya van Lit en Hadas Itzkovitch tonen op de tentoonstelling 'I Believe I am Gay' hoe gelovige lesbiennes en homoseksuelen hun religie beleven.

GERRIT-JAN KLEINJAN

Kern van je identiteit

In de tentoonstelling 'I Believe I am Gay' laten de fotografen Anya van Lit (1968) en Hadas Itzkovitch (1977) 37 portretten zien van lesbische en homoseksuele christenen, joden, moslims, hindoes en boeddhisten. De twee kunstenaars maakten geënsceneerde beelden in een klassieke stijl. Attributen, symbolen en houdingen refereren aan het specifieke geloof van de gefotografeerde persoon.

Het duo begon hun project in 2013. De aanleiding was een vraag, vertelt Van Lit. "Wij zijn beiden actief in de homoscene in onze woonplaats Amsterdam, maar kwamen nooit gelovige homo's tegen. Zelf zijn we ook niet gelovig. We vroegen ons af: kun je in Nederland religieus én homoseksueel zijn?

Tijdens het fotograferen bleek dat veel homo's ondanks de soms lastige positie waarin ze zich bevinden, geen reden zien om hun geloof de rug toe te keren. "Dat heeft een wereld voor ons geopend", zegt Van Lit. "Voorheen zag ik religie toch wel als iets heel zwaars", vult Itzkovitch aan. "De mensen op onze foto's halen inspiratie en kracht uit hun levensovertuiging. Wat we duidelijk hebben gezien is dat zowel geloof als geaardheid behoren tot de kern van iemands identiteit. Beide kun je niet zomaar achterlaten."

I Believe I am Gay is te zien in het Bijbels Museum in Amsterdam, vanaf 13 maart t/m14 juni. Tijdens de expositieperiode organiseert het museum activiteiten rondom het thema religie en homoseksualiteit. www.bijbelsmuseum.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden