Roze droom spat uiteen in sneeuw

Ronde van Italië | Hij wilde wat eten, maakte een stuurfout, en duikelde met zijn fiets in een muur van sneeuw bij de afdaling van de Colle Dell'Agnello. Weg roze trui voor Steven Kruijswijk.

"Zet maar achterin", roept Kruijswijks mecanicien als de gebroken coureur zijn weg zoekt tussen de uitgewoonde flats boven in het skidorp Risoul, die als ploegonderkomens dienst doen. Het nummerplaatje 171 is dan al van Kruijswijks roze Bianchi-fiets geschroefd. De onfortuinlijke Brabander zal de volgende Giro-etappe weer op het groene model moeten rijden.

Aangeslagen is niet eens een juiste omschrijving voor het hoopje mens dat gisteren Steven Kruijswijk moest voorstellen. Kruijswijk had gehoopt hier in Frankrijk het fundament voor zijn historische zege in de Ronde van Italië te verstevigen. Een duik in de sneeuwmuur in de afdaling van de Colle Dell'Agnello slaat die hoop bruut weg. Een vloek is het eerst dat uit de anders zo beschaafde Kruijswijk komt. Zijn tranen zijn dan al opgelost in zijn zweet. "Een stomme fout in de afdaling. Ik verkloot gewoon alles. Ik verlies hier de Giro."

Het bloed op zijn linkerarm is gestold. Het is met wat kleerscheuren in zijn misschien wel laatste roze trui in deze 99ste editie, het enige tastbare bewijs van zijn spectaculaire tuimeling in de metershoge witte muur die een dag eerder door sneeuwschuivers is gemaakt. Het blijkt Kruijswijks geluk. De sneeuw op de 2744 meter hoge top breekt zijn val. Veel slechter vergaat het de Rus Ilnur Zakarin. Zijn sleutelbeen begeeft het nadat hij een paar honderd meter lager een schuiver maakt.

Kruijswijk leunt na afloop als een gebroken Italiaanse lentebloem over zijn fiets. Hij haalt zijn enorme schouders op over de oorzaak. "Ik zat redelijk aan mijn limiet op de top en wilde eigenlijk wat eten en drinken in de afdaling. Ik volgde de rest, Chaves en Nibali. Daarna maak ik een stuurfout en knal in die sneeuwwand."

undefined

Harde wielerwet

Het misfortuin van de 28-jarige Nederlander maakte meteen het killer instinct los bij de andere twee klassementsrenners. Het is een harde wielerwet, weet ook Kruijswijk. Omgekeerd had zijn team hetzelfde gedaan, reageert Addy Engels, zijn ploegleider bij de teamtruck. "Dit is wielrennen. Ik kan ze niets verwijten."

Kruijswijks tijdverlies op de slotklim is fors. Nibali is er als een haai vandoor gegaan en wint uiteindelijk de rit met bijna vijf minuten voorsprong op de Brabander. Voor de Italiaan is dat bijzaak. Zijn hoofdprijs is de roze trui, het shirtje dat Kruijswijk waarschijnlijk niet meer terugkrijgt. Of hij moet vandaag in de laatste bergrit uit zijn as herrijzen.

Dat lijkt onwaarschijnlijk. In het ziekenhuis van Briançon werd een breukje in een rib geconstateerd. Kruijswijk heeft ook last van zijn voet. Vancohtend wordt bekeken of hij van start kan gaan. "Mijn lichaam doet overal pijn." Maar daar zit niet de pijn, erkent hij. Die zit elders. "Mijn moraal is nu wel gebroken." Aan het oplappen daarvan heeft het team nog een stevige kluif.

Engels werd op de Colle Dell'Agnello opgehouden door een overijverige jurywagen. Het voorval moest hij via de wedstrijdradio vernemen. "We hebben niets van die crash gezien. Toen we even later met de auto alsnog naast hem reden in de afdaling was overduidelijk dat dit niet meer de Steven was van de beklimming. Het ging nauwelijks nog vloeiend."

Dat is zacht uitgedrukt. De grimassen die Kruijswijk voor het eerst in deze Giro trekt op weg naar Risoul en zijn lijkbleke gezicht zullen ook de ploegleiders van het Spaans-Italiaans-Colombiaanse monsterverbond niet zijn ontgaan. Kruijswijk moet de genadeklap worden uitgedeeld.

Engels weigert met nog twee etappes in het verschiet de handdoek in de ring te gooien. "Deze Giro is voor Steven niet over. Dit vandaag is het slechtst denkbare scenario. Maar er komt nog een bergrit." Derde staat de kopman van LottoNL-Jumbo in het algemeen klassement, op een minuut en vijf seconden van de ontketende thuisrijder Nibali.

Engels heeft gekkere dingen in zijn eigen carrière meegemaakt. Dus waarom niet. "Het belooft een zware dag. Als Steven redelijk herstelt en zijn verwondingen zijn niet ernstig dan kunnen we wellicht het roze terugwinnen", verzucht Engels, die zijn eigen woorden niet helemaal lijkt te willen geloven. "Maar als je eerlijk bent, de kans is niet groot."

undefined

Negentiende etappe

1. Nibali (Ita) 162 km in 4.19.54, 2. Nieve (Spa) op 0.51, 3. Chaves (Col) 0.53, 4. Ulissi (Ita) 1.02, 5. Majka (Pol) 2.14, 6. Valverde (Spa), 7. Urán (Col), 8. Preidler (Oos) 2.43, 9. Roche (Ier) 2.51, 10. Dupont (Fra), 16. Kruijswijk 4.54.

Klassement: 1. Chaves 78.14.20, 2. Nibali 0.44, 3. Kruijswijk 1.05, 4. Valverde 1.48, 5. Majka 3.59.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden