Royement van Toine van Bergen nieuw incident in partij

Toine van Bergen, statenlid in Gelderland, voelt zich monddood gemaakt. Vier dagen geleden werd hij door de SP-afdeling Nijmegen geroyeerd als lid. Hij ziet een rechtstreeks verband met het partijcongres van de SP. „Het wordt mij onmogelijk gemaakt om het woord te voeren en mijn bijdrage te leveren aan de broodnodige democratisering van de partij”, zegt Van Bergen, die nu zelfstandig in de politiek verder gaat.

Volgens lokale SP’ers was Van Bergen een querulant die zich niet aan de afspraken hield en niet op vergaderingen verscheen. Zowel de statenfractie als de afdeling Nijmegen gooide hem er met ruime meerderheid uit. Van Bergen verdenkt de partijleiding in Rotterdam van regie.

„Wat een onzin”, zegt partijsecretaris Hans van Heijningen. „Wij in Rotterdam wilden juist niet dat hij uit de partij werd gezet. We zagen de koppen al weer in de krant. Het is de verantwoordelijkheid geweest van de afdeling Nijmegen. Wij raadden het af, maar zij waren Van Bergen zat. Dat respecteren wij.”

Van Bergen zit ook bij het comité Democratisering SP. Daarin hebben SP’ers zich verzameld die de partij transparanter willen maken. Zo achten ze de dubbelfunctie voorzitter en fractievoorzitter (Jan Marijnissen) onverenigbaar. Ze willen het recht om voorkeurstemmen uit te kunnen brengen en ze willen de invloed van de partijraad terugdringen. Amendementen daarover zullen op het congres in stemming worden gebracht.

Dan zal duidelijk worden of dit comité draagvlak heeft binnen de partij. Hans van Heijningen gelooft er helemaal niet in. „Mijn inschatting is dat ze nul invloed zullen hebben. Geen enkel amendement om de partijstructuur ingrijpend te wijzigen zal worden aangenomen, verwacht ik. Het overgrote deel van onze leden en afdelingen steunt onze lijn. Wij zijn een heel democratische partij.”

Er ligt ook een voorstel om de afdrachtregeling eventueel te wijzigen, maar volgens Van Heijningen haalt dat voorstel het niet. Zeker ’97 procent’ van de partij steunt deze regeling, waar minister Ter Horst (binnenlandse zaken) van af wil.

De kwestie-Van Bergen was niet het enige conflict waarmee de partij in de publiciteit kwam. Er was sprake van een reeks incidenten, onder meer rond Düzgün Yildirim, die op voorkeurstemmen senator werd en zijn zetel weigerde op te geven. Hij werd geroyeerd omdat hij zich niet aan interne afspraken had gehouden. De partij kreeg voor het eerst te maken met een daling van het aantal leden, circa 1700.

Voor Van Heijningen hebben deze ’kleine conflicten’, zoals hij ze noemt, niet te maken met de partijstructuur. „De SP is in de afgelopen jaren hard gegroeid. We zijn in ledental meer dan verdubbeld en met 52.000 de derde partij van het land geworden. Ik zie het meer als groeistuipen van een snelgroeiende partij. Er zitten een hoop nieuwe mensen bij die minder affiniteit hebben met onze stijl en cultuur. Ik maak me ook geen zorgen over het weglopen van leden. Van die 1700 zijn er maar 300 vertrokken vanwege Yildirim. Daarbij groeit de partij alweer.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden