Royale declaraties Universiteit Utrecht binnenkort online

MAAIKE HOMAN

Een retourticket Amsterdam-Detroit voor 4594 euro en een overnachting in een vijfsterrenhotel à 800 euro. Het college van bestuur van de Universiteit Utrecht gaat eindelijk inzage geven in zijn onkosten. Die kwamen eerder slechts naar buiten na een formeel verzoek tot openbaar maken van verschillende media. Voortaan worden de bonnen gewoon online gezet, met het doel van de kosten erbij.

De royale declaraties van de UU zorgen al jaren voor ophef. In 2015 bleken de drie bestuurders samen 260.000 euro te hebben uitgegeven aan reiskosten in binnen- en buitenland. Minister Jet Bussemaker van onderwijs moest zich ermee bemoeien, bestuursvoorzitter Marjan Oudeman stortte 16.000 euro salaris terug en dit voorjaar scherpte het bestuur de eigen declaratieregels aan. Maar afgelopen september bleek dat er nog steeds royaal wordt gevlogen en overnacht.

Met de belofte tot meer openheid hoopt het bestuur op minder gedoe. Oudeman waarschuwt er in het universiteitsblad wel voor dat "transparantie er niet altijd toe leidt dat er evenwichtig met de informatie wordt omgegaan".

Van universiteitsraadvoorzitter Fred Toppen mag het bestuur nog wel een stap verder gaan. "Laat ze dan ook maar uitleggen waarom excessen, zoals businessclass vliegtickets, nodig zijn."

De universiteit zegt hierop dat het soms niet anders kan. Goedkopere hotels zijn niet altijd beschikbaar en soms komt iemand om twee uur 's nachts aan terwijl een congres al die ochtend begint. Beter om de vliegreis dan met gestrekte benen te kunnen doorbrengen.

Ergens volgend jaar zijn de onkosten in te zien, hoopt woordvoerder Sietzke Vermeulen. "Maar daar moeten we ons eerst op voorbereiden."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden