Royal Philharmonic in Den Haag Tournee langs landen van Europese Gemeenschap

DEN HAAG - Het Londense Royal Philharmonic Orchestra concerteert op 11 januari in de Anton Philipszaal. Dirigent Vladimir Ashkenazy presenteert een programma bestaande uit de ouverture Leonore nr. 3 van Beethoven, de Sinfonia da Requiem van Benjamin Britten en Don Quichotte van Richard Strauss. De toegangsprijs bedraagt vijfenzeventig gulden.

ADRIAAN HAGER

Het concert in de Anton Philipszaal maakt deel uit van een tournee door de Europese Gemeenschap waarbij de hoofdsteden van de thans aangesloten landen zullen worden aangedaan. Voor Nederland is nu eens niet gekozen voor Amsterdam, maar voor Den Haag als zetel van de regering. Het Royal Philharmonic Orchestra is een orkest van naam en faam. Ashkenazy (54) behoort als pianist en als dirigent tot de groten. Sinds 1987 is Ashkenazy als artistiek directeur aan het orkest verbonden. Hij is tevens chefdirigent van het Radio Symfonie Orkest van Berlijn en van het Cleveland Orchestra. Solist op dit concert is de in Riga geboren cellist Mischa Maisky (43) die nog tijdens zijn studiejaren een Russisch celloconcours won. In 1966 behoorde hij bij de prijswinnaars van het beroemde Tsjaikowski-concours en bij die gelegenheid kreeg bij de bijnaam "Rostropovitch van de toekomst" . Hij behoort in de cellistenwereld tot de absolute top.

Na het Diligentia-Nieuwjaarsconcert met een Chopin-programma dat werd gegeven door pianist Ivo Janssen, wacht de minnaar van kamermuziek de komende maand in de zaal aan het Lange Voorhout een interessant programma. Zondagmiddag wordt programma nr. 5 van het Luistermuseum uitgevoerd, dat wil zeggen dat composities tot klinken zullen komen die gecomponeerd werden in de jaren tussen 1930 en 1941. Een veelzijdig geheel met van Rachmaninov de variaties op een thema van Corelli, van Prokofjev strijkkwartet nr. 2, van Schulhoff de Hot-sonate (voor saxofoon en piano) en van Bartok strijkkwartet nr. 5. De Franse componist Milhaud staat volgende week zondagmorgen centraal.

De sopraan Irene Maessen en een aantal instrumentalisten brengen enkele composities van de componist die de laatste tijd toch wel erg in het vergeetboek is geraakt. Een goed initiatief dus. Het Schubert Kwartet brengt in het middagconcert van diezelfde zondag geen Schubert maar kwartetten van Haydn, Britten en Brahms. Op zondag de 19e werken van Chopin, Rachmaninov en Tsjaikowski door de Russische pianist Nikolai Luganski. Een jeugdig pianist die in 1990 in Amsterdam een recital gaf in de serie "Jonge toptalenten" . Het optreden van het Beaux Arts Trio op de 23e wordt op zondag 26 januari gevolgd door een liederenrecital met als sterren de sopraan Mitsuko Shirai en pianist Hartmut Holl. Op het programma liederen van Mendelssohn (die als liedcomponist wordt verwaarloosd), Strauss, Wolf en Schumann (Frauenliebe und -Leben). Die zondagavond weerklinken onder meer het hoornconcert van Telemann en het Forellen-Quintet van Schubert gepresenteerd door een instrumentaal ensemble. Woensdag de 29e besluit pianist Marius van Paassen de januarimaand met een boeiend recital getiteld "De Reis" . Van Paassen gaat met het publiek op reis met in zijn bagage composities van Ravel, Poulenc, Britten, Van den Sigtenhorst-Meyer en Liszt.

Violiste Isabelle van Keulen is de eerste soliste in het nieuwe jaar in de Anton Philipszaal. Op 9 en 10 januari vertolkt zij met het Residentie Orkest onder leiding van Graeme Jenkins werken van Saint-Saens. Het Franse programma wordt aangevuld met Dukas en Berlioz. Jenkins begeleidt nog een Nederlandse violiste: op 18 en 19 januari speelt Emmy Verhey de Carmen-suite van De Sarasate. Een populair programma met composities van Bizet, Massenet, Offenbach en (alweer) SaintSaens. Het laatste januari-concert door het Residentie Orkest wordt gegeven op de 24e, Vasili Sinaiski leidt het orkest in de 15e symfonie van Sjostakovitsj en het vioolconcert van Sibelius. Solist de Rus Vadim Repin. De Koninklijke Marinierskapel is uitgenodigd de maand te bekronen met een Majestueus Majesteitsconcert in een aan Hare Majesteit de Koningin gewijd programma.

Concerten door het Schonberg Ensemble, het Nederlands Kamerkoor, leden van het Residentie Orkest en het Nederlands Kamerorkest completeren het januari-programma van de Anton Philipszaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden