Rowan Williams stopt als leider van de Anglicaanse Kerk

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Aartsbisschop Rowan Williams van Canterbury legt eind dit jaar zijn functie neer. De 61-jarige Williams gaat aan de slag bij het Magdalene College in Cambridge.

Redactie

De geestelijk leider van de ongeveer 77 miljoen anglicanen in de wereld werd in 2002 aangesteld. Hij heeft de afgelopen tien jaar geprobeerd een kerk bijeen te houden waarbinnen scherp verdeeld wordt gedacht over zaken als homoseksualiteit en vrouwelijke priesters en bisschoppen.

In zijn verklaring zegt Williams dat hij het een groot voorrecht heeft gevonden de anglicanen te mogen leiden. Het was daarom geen gemakkelijke beslissing zijn functie van aartsbisschop van Canterbury neer te leggen. Hij was de 104e die de functie bekleedde.

Vorig jaar meldden Britse media al dat Williams tegen vrienden zou hebben gezegd dat hij een nieuwe loopbaan in de academische wereld nastreeft. Officieel zou Williams tot zijn zeventigste leiding mogen geven aan de Anglicaanse Kerk.

Williams maakt nog de festiviteiten rond het jubileum van de Britse koningin Elizabeth in juni mee. Zij zit dan 60 jaar op de troon. Als hoofd van de Anglicaanse Kerk benoemt Elizabeth Williams' opvolger op voordracht van premier David Cameron.

Anglicaanse Kerk

De Anglicaanse Kerk ontstond in de 16e eeuw, toen de Engelse koning Hendrik VIII zich van de kerk van Rome afscheidde. De reden was dat paus Clemens VII hem verbood te scheiden van Catharina van Aragon, die hem geen mannelijke nakomeling had geschonken. Hendrik hertrouwde met Anna Boleyn, die hij enkele jaren later op beschuldiging van overspel en incest liet onthoofden. De vorst trouwde in totaal zes keer.

undefined

Williams op bezoek bij Paus Benedictus in Rome. Beeld reuters
Williams op bezoek bij Paus Benedictus in Rome.Beeld reuters

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden