Rovers slaan keer op keer weer hun slag

In de meeste gevallen worden de gestolen werken teruggevonden

Kunstroof is in Nederland geen onbekend verschijnsel. Soms worden de gestolen kunstvoorwerpen teruggevonden en de daders opgepakt en veroordeeld. Hoewel voor de beveiliging van kostbare kunst geavanceerde technieken worden toegepast, slagen rovers er telkens weer in nieuwe buit te maken. Een overzicht van kunstroven in Nederland in de afgelopen decennia.

Mei 1988 worden uit het Stedelijk Museum in Amsterdam drie schilderijen gestolen van Van Gogh, Jongkind en Cézanne. De waarde van de drie schilderijen ligt tussen de negen en elf miljoen euro. Via het opzetten van een pseudokoop krijgt de politie de doeken terug. De daders worden opgepakt en veroordeeld tot gevangenisstraffen van maximaal twee jaar.

December 1988 worden uit het Kröller-Müller Museum in Otterlo drie schilderijen van Van Gogh gestolen ter waarde van 113 miljoen euro. De doeken, waaronder 'De Aardappeleters' uit 1885, worden later beschadigd teruggevonden. Twee mannen worden tot 2,5 jaar cel veroordeeld.

April 1991 verdwijnen uit het Van Gogh Museum in Amsterdam twintig schilderijen van Vincent van Gogh. De doeken, met een geschatte waarde van vijfhonderd miljoen euro, worden teruggevonden in een gestolen auto. Drie schilderijen zijn zwaar beschadigd. De vier daders worden veroordeeld.

Maart 2002 worden uit het Frans Halsmuseum in Haarlem vijf zeventiende-eeuwse schilderijen, met een totale geschatte waarde van 1,3 miljoen euro, gestolen. Via een pseudokoop krijgt de politie in 2008 de doeken weer in handen. Infiltranten betalen bij de transactie één miljoen voor de werken.

December 2002 worden uit het Museon in Den Haag diamanten en juwelen ter waarde van zes miljoen euro gestolen. Het misdrijf is nooit opgelost.

Dezelfde maand verdwijnen uit het Van Gogh Museum in Amsterdam twee schilderijen van Van Gogh. Ze vertegenwoordigen een waarde van enkele miljoenen euro's. Twee mannen zijn voor deze roof veroordeeld, maar de doeken zijn nooit teruggevonden.

Eveneens in dezelfde maand stelen criminelen meer dan vierhonderd schilderijen, tekeningen en notities van Appel. Dat gebeurt tijdens een transport naar Amsterdam. Februari dit jaar zijn de werken teruggevonden in een loods in Groot-Brittannië, zonder een spoor van de daders.

Januari 2005 stelen dieven 23 schilderijen en oud zilverwerk uit het Westfries Museum in Hoorn. De geschatte waarde is tien miljoen euro. Het gaat om werk van schilders als Jan van Goyen, Jan Linsen en Matthias Withoos.

November 2006 verdwijnen uit een galerie in Nijmegen tien schilderijen van de metarealist Victor Linford. De geschatte waarde van de collectie van een particuliere verzamelaar ligt tussen de 200.000 en 300.000 euro.

Januari 2009 worden bij een inbraak in een villa in Almelo zes werken van kunstschilder Jan Sluijters met een waarde van één miljoen euro gestolen.

Mei 2009 maken criminelen twee schilderijen buit in het inmiddels niet meer bestaande Scheringa Museum voor Realisme in Spanbroek. De doeken zijn van Salvador Dalí en Tamara de Lempicka. Dezelfde maand worden uit het Stadsmuseum in IJsselstein zes schilderijen gestolen. Het gaat om landschapsschilderijen uit de 17de en 19de eeuw, waaronder werken van Jan van Goyen.

Mei 2011 worden uit museum Het Hofje van mevrouw Van Aerden in Leerdam twee zeventiende-eeuwse schilderijen van Frans Hals en Jacob van Ruysdael gestolen. Maanden later vindt de politie de beide werken terug.

Kunsthal vandaag weer open
De Kunsthal, die gisteren was gesloten wegens het onderzoek naar de roof, gaat vandaag weer open voor het publiek. De tentoonstelling Avant Gardes, met de gemankeerde Triton Collectie is ook weer te zien. De expositie was pas ruim een week open en loopt nog tot en met 20 januari 2013.

Directeur Emily Ansenk noemde in een eerste reactie de roof 'heftig'. Zij vloog gisteren terug naar Rotterdam, nadat ze in het buitenland van het nieuws had gehoord. Op een persconferentie zei ze later op de dag. "Deze daad is als een bom ingeslagen in de museumwereld. Maar ook bij het gemeentebestuur van Rotterdam. Dat heeft ons alle steun toegezegd."

Over de beveiliging wilde Ansenk niet meer kwijt dan dat in overleg met verzekeraars is gekozen voor technische beveiliging. Dat houdt in camera's, een alarmsysteem; geen mensen. "De Kunsthal heeft state of the art-beveiliging", aldus Ansenk.

Ze is sinds 2008 directeur vban de Kunsthal. Ansenk volgde Wim Pijbes op, die als directeur van het Rijksmuseum naar Amsterdam vertrok.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden