Rovers blazen 's nachts de voordeur van Museumgouda op

VAN ONZE REDACTIE CULTUUR & MEDIA

Was het een roof in opdracht? Of waren het dieven die het eerste het beste voorwerp hebben meegegrist? Directeur Gerard de Kleijn durft niet te speculeren over de bedoelingen van de daders van de plofkraak die gisteren in alle vroegte een ravage aanrichtte in Museumgouda in Gouda.

Met explosieven werd rond half vier het slot van de voordeur van het museum opgeblazen. De daders gingen er vandoor met een kostbare zeventiende-eeuwse zilveren montrance, een attribuut dat in de katholieke kerk wordt gebruikt voor het tonen van hosties. De waarde loopt in de tienduizenden euro's. Maar de schade die de explosie in het museum aanrichtte, valt waarschijnlijk veel hoger uit, verwacht De Kleijn.

De explosieven waren zo krachtig dat brokstukken van de deur dertig meter verderop in de straat werden teruggevonden. In het museum werden twee zeventiende-eeuwse schilderijen geraakt door rondvliegende hout- en metaalsplinters. Een schuttersstuk van Ferdinand Bol, een topstuk van het museum, werd letterlijk doorboord door een scherf, aldus De Kleijn. Vermoedelijk kan het wel gerestaureerd worden. Ook een schuttersstuk van Wouter Crabeth is flink beschadigd.

Waarschijnlijk zijn de daders na het kraken van de voordeur meteen naar een glazen vitrine gegaan met daarin kostbaar zilverwerk. Die hebben ze kapot geslagen. "En dat vergt ook grof geweld", aldus de directeur. Ze hebben alleen de montrance, door Johannes Boogaert gemaakt in 1662, meegenomen. Museumgouda had het object te leen van de parochie van Padua. De Kleijn: "Het zou kunnen dat ze uit waren op deze bijzondere, met zilver vergulde montrance. Maar doordat de politie zeer snel ter plekke was, kan het ook zijn dat ze niet de kans hebben gehad om meer voorwerpen uit de vitrine mee te nemen."

Omwonenden die wakker schrokken van de explosie, belden de politie. Maar die was ook al gealarmeerd door het alarm dat in werking trad na de explosie. Ooggetuigen hebben twee mannen op een motor zien wegrijden. Ze hadden grote tassen bij zich.

De daders zijn niet in de ruimte geweest waar de tentoonstelling 'Schetsen van schoonheid' is te zien met de zestiende-eeuwse ontwerptekeningen voor de beroemde Goudse Glazen, de gebrandschilderde ramen van de St. Janskerk.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden